Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние се очаква

...
Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние се очаква
Коментари Харесай

Очаква се ЕС да отложи публикуването на плана за отношенията с Великобритания след Brexit

Главният договарящ на Европейски Съюз за Brexit Мишел Барние се чака да отсрочи публикуването на проекта на Съюза за връзките с Англия след Brexit, след сигналите за нови отстъпки от Даунинг стрийт, написа английският вестник The Times.
Барние възнамеряваше да разгласява „ анотиран “ план на политическа декларация в сряда, поставяйки алените линии за бъдещото комерсиално съглашение. Въпреки това, заради терзанията в Лондон, че документът може да докара до нови претенции от „ брекзитърите “ към Тереза Мей да изостави своя проект от „ Чекърс “, документът се преработва, съобщи организация Фокус.
Източници от Европейски Съюз обявиха, че в този момент документът би трябвало да бъде „ един тип взаимен текст “, който ще показва местата на взаимно единодушие и противоречие за очертанията на едно бъдещо комерсиално и партньорство за сигурност.
Източниците разясниха, че измененията се вършат, с цел да се вземе поради и променената английска преговорна позиция, само че това ще бъде забелязано в Лондон като значима отстъпка за обезпечаване на вътрешно политическо пространство на министър-председателя за реализиране на дефинитивна „ огромна договорка “ с водачите в Европейски Съюз.
„ Господин Барние вижда придвижване в английската страна и желае текст, който да отрази тези диалози “, съобщи дипломатически източник. Европейски източници прибавиха, че той желае да употребява тази седмица, преди основната среща на Европейските водачи през идната сряда, с цел да „ влезе в тунела “ на договарянията с Оливър Робинс, водещият договарящ на Тереза Мей.
Има признаци и че Демократичната юнионистка партия се приготвя за компромис по отношение на аварийния проект за ирландската граница, макар гневната изразителност по време на конференцията на Консервативната партия през миналата седмица.
В изказване в понеделник вечер, преди диалозите с Мишел Барние във вторник, Арлийн Фостър, водачът на ДЮП, съобщи че нейната „ алена линия “ е признанието, че Англия е най-големият пазар за експорт на Северна Ирландия и че всяка преграда против тази търговия ще бъде пагубна. Според проекта, който се създава в Брюксел, никакви артикули, които се изнасят от Северна Ирландия във Англия, няма да бъдат обект на спомагателни инспекции. Те ще бъдат само артикули, навлизащи от провинцията в главната територия, откривайки пътя за евентуален компромис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР