Главният научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика

...
Главният научен сътрудник на Института по теоретична и приложна механика
Коментари Харесай

Арестуваха 4-ма руски учени за държавна измяна

Главният теоретичен помощник на Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ) на Сибирския клон (СО) на Руската академия на науките Валерий Звегинцев е обвинен в държавна измяна.

Това се споделя в отворено писмо, оповестено на уеб страницата на ИТПМ Следствен отдел към окръжна прокуратура РАН.

Ученият е арестуван преди три седмици. Сега е под домакински арест, упрекнат е по един от най-тежките членове 275 („ държавна измяна “) от Наказателния кодекс на Руската федерация. Повод за задържането е публикация на Звегинцев в иранско списание за газовата динамичност. В същото време, съгласно източник на ТАСС в Сибирския клон на Руската академия на науките, преди публикуването публикацията е минала две експертизи за възможна секретност, съобщи OFFnews.bg.

Интересно е, че университетският съвет е дал своя вот своето послание единомислещо.

" Виждаме, че всяка публикация или отчет може да докара до обвинявания в държавна измяна. Това, за което днес ни награждават и дават за образец на другите, на следващия ден става причина за наказателно гонене. В тази обстановка е невероятно да работи нашият институт ".

В своето отворено писмо новосибирските учени споменават още трима сътрудници, упрекнати в измяна през миналата година: Анатолий Маслов, основен теоретичен помощник на Института по теоретична и приложна механика, Александър Шиплюк, началник на института, и Дмитрий Колкер, чиновник на Института по Лазерна физика. Последният умира няколко дни след ареста - имал е четвърти етап на рак.

Учените означават, че материалите и изявленията на Маслов, Шпилюк и Звегинцев са били неведнъж проверявани от експертната комисия на Института по приложна механика и не са разкрили в тях „ информация с стеснен достъп “. Авторите приканват съветските управляващи, научни и индустриални организации, учени и „ всички загрижени жители “ да защитят съветската просвета и да я спасят „ от идния колапс “.

Източник: , Медуза
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР