Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали отново заяви,

...
Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали отново заяви,
Коментари Харесай

Доменикали: Формула 1 няма да има спринтове всеки уикенд

Главният изпълнителен шеф на Формула 1 Стефано Доменикали още веднъж съобщи, че шефовете на спорта не обмислят въвеждането на спринтови надпревари във всеки един спортен уикенд.

Спринтовете направиха своя дебют през 2021 година, когато се организираха общо три такива уикенда. През сезон 2022 също имаше три спринта, само че тяхната численост е удвоена за 2023 година.

Първият от общ шест спринта за сезона се организира предходната седмица в Баку, където бе въведен и новият формат на спринтовите уикенди. След измененията съботната подготовка бе отстранена за сметка на втора, по-къса подготовка, която да важи за спринта. Стартовата решетка за главната конкуренция в неделя пък бе подредена още в петък следобяд, когато се организира и обичайна квалификационна сесия.
 Как новият формат ще попречи на подготовката на тимовете за надпреварите в Баку? Как новият формат ще попречи на подготовката на тимовете за надпреварите в Баку?
Говорейки пред медиите преди началото на уикенда за Гран При на Маями Доменикали разкри, че във Формула 1 не обмислят да последват образеца на MotoGP и да вкарат спринтове във всеки един спортен уикенд. Италианецът обаче загатна, че тяхната численост може да бъде увеличена и те да бъдат част от 1/3 от уикендите във Формула 1 следващата година, когато се чака в календара до попаднат 24 кръга. Това ще значи, че броя на спринтовете би трябвало да доближи до осем. Доменикали също по този начин разкри, че форматът на спринтовите уикенди може да бъде леко променен още този сезон.
 Албон няма да се радва, в случай че Формула 1 последва образеца на MotoGP Албон няма да се радва, в случай че Формула 1 последва образеца на MotoGP
„ Разбира се тези промени бяха направени съгласно тимовете. Знаете, че нашата цел е да създадем по този начин, че в хода на задачите уикенди да има екшън на пистата. Резултатите от първия спринт за годината бяха окуражителни. Всеки един наш сътрудник, промоутърите и тимовете бяха положително настроени.

„ Естествено имаше неща, които научихме и ще подобрим. Ще забележим и в края на лятото какво още ще сме научили, с цел да можем още повече да подобрим спринтовете. Но като цяло първият спринт за годината беше сполучлив.

„ Както с всяка сходна смяна ще би трябвало да изчакаме да мине време, с цел да разберем какво е настроението на по-дългогодишните ни почитатели. Но измежду новите фенове на спорта реакцията е доста, доста положителна. Промоутърите желаят да одобряват спринтове.

„ Ние обаче не желаеме да изпадаме в обстановка да имаме спринт всеки уикенд. Ние желаеме тяхната численост да остане лимитирана, може би в 1/3 от календара. За мен това ще бъде верният ход “, съобщи Доменикали.
 Доменикали: Американските надпревари не си пречат Доменикали: Американските надпревари не си пречат
Вторият спринтов уикенд във Формула 1 за 2023 година ще се организира в Австрия в края на юни и началото на юли. Освен на „ Ред Бул Ринг “ спринтове до края на сезона ще има още в Белгия, Катар, Съединени американски щати (Остин) и Бразилия.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР