Главната квартира на Хитлер на Източния фронт е била разположена

...
Главната квартира на Хитлер на Източния фронт е била разположена
Коментари Харесай

Вълчата бърлога: там Хитлер запланува нападението над СССР


Главната квартира на Хитлер на Източния фронт е била ситуирана наоколо до границата на Полша със Съюз на съветските социалистически републики. Именно от укрепените бункери на " Вълчата бърлога " Хитлер дава и заповедта за нахлуване на 22 юни 1941 година.

Гористите местности на тогавашна Източна Прусия през днешния ден принадлежат в огромната си част към Полша. Близо до градчето Растенбург, което през днешния ден се нарич Кетржин, преди време се е намирала основната квартира на Хитлер -.

Между 1940-та и 1944-та година на повърхност от 2,5 кв. км е построено херметически затворено и съвършено охранявано оборудване с 50 бункера, 70 казарми, две летища, гара и противовъздушни батареи, което е трябвало да бъдат непревземаеми. Хитлер, неговият секретар Мартин Борман и райхсмаршалът Херман Гьоринг са имали персонални бункери, а за държавните посетители съществувал настрана подземно скривалище.

Стените на бетонните колоси били с дебелина сред пет и седем метра. Три тежко укрепени пояса на сигурност, безчет часовои и минирана зона с дължина 10 километра и ширина 150 метра защитавали жителите: към 2000 военни и цивилни обитавали непрекъснато във „ Вълчата бърлога “. Екскурзоводът Лукас Полубински изяснява, че името не е подбрано инцидентно – на старовисоконемски „ Адолф “ значи „ доблестен вълк “. Това се харесвало на Хитлер, който избрал за свое название „ Вълкът “.

Перфектно скривалище

Главната квартира била замаскирана съвършено и не можела да бъде различена от въздуха. Огромни широколистни дървета и мрежи я прикривали. По време на Втората международна война Хитлер не е прекарал на нито едно друго място повече време, в сравнение с тук: над 830 дни.
Пред " Вълчата бърлога " (отляво надясно) граф Щауфенберг, военачалник Фром, Хитлер, фелдмаршал Кайтел

И през днешния ден, близо 80 години по-късно, се усеща духът на това място, на което Хитлер е възнамерявал с генералите и с маршалите си освен своите походи, само че и избиването на евреите. Когато Червената войска наближава към региона, Вермахтът взривява „ Вълчата бърлога “ на 24 януари 1945 година.

Но солидните стоманени постройки не могат да бъдат разрушени без излишък – и до през днешния ден в гората има големи бетонни парчета, покрити с папрат и мъх. След Втората международна война локалните хора употребяват останките за строителен материал, а от 1959 година насам, откакто регионът е разминиран, стартират да го посещават туристи. Годишно идват към 300 000 души, от които две трети са поляци, а останалите са от целия свят.

Неуспешните атентати против Хитлер са най-малко 42

Непосредствено до входа е сложена паметна плоча, напомняща за с бомба. „ Това не е първият атентат против фюрера “, споделя екскурзоводът Лукас Полубински. Общо са били минимум 42.

Хитлер възприема като положително предвещание това, че всякога успявал да оцелее. Той е бил изпълнен с съмнение, само че се е чувствал сигурен измежду бодигардовете си. „ Вълчата бърлога “ в действителност наподобява на непревземаема цитадела. Всеки клиент е бил следен и е същинско знамение, че Щауфенберг е съумял да внесе своята бомба.

А по подигравка на ориста Хитлер оцелява при офанзивата единствено заради това, че тя се прави в дървена колиба. Хитлер обсъждал с щаба си военното състояние, Щауфенберг там също бил поканен. Той неведнъж се опитвал да внесе бомба в региона на оборудването, само че едвам този път съумял и я сложил в чанта под една маса до Хитлер.

Някой обаче я преместил оттова с крайник, тъй като пречела на пътя му. Именно на това събитие, както и на обстоятелството, че взривната вълна се насочила на открито, през отворените заради жегата прозорци, се дължи избавеният живот на Хитлер. Много офицери умират, само че Хитлер остава единствено леко ранен.
Бенито Мусолини посещава дружно с Хитлер мястото на несполучливия атентат

Самият Щауфенберг напуща бързо бараката под някакъв претекст. Понеже е бил уверен, че бомбата ще убие Хитлер, той отпътува за Берлин, с цел да приключи преврата. Вместо това той и неговите съзаклятници са задържани и са екзекутирани още същата нощ.

Тук е планувано нападението против Русия

Все отново за какво съдружниците не са атакували „ Вълчата бърлога “, с цел да сложат завършек на нацисткия гнет? „ Бункерите са били прекомерно солидни “, изяснява Полубински. „ Англичаните и американците евентуално са знаели за съществуването на „ Вълчата бърлога “ от лятото на 1943-та, само че не са ги интересували постройките – желали са да заловят Хитлер жив. Те обаче не са знаели по кое време тъкмо обитава той там. Освен това тогава самолетите не са имали опцията да стигнат от Англия до Източна Прусия, да хвърлят там бомбите и след това да се завърнат.

Както излиза наяве – това място в Източна Прусия е било определено от Хитлер освен поради опцията да се прикрие добре в гората, а и заради това, че е покрай съветската граница: на Хитлер дава заповед за нахлуване на Съветския съюз точно от „ Вълчата бърлога “.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" И тогава ни откараха в концлагера ": разказът на един български евреин
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР