Главната героиня на една от най-известните приказки на Шарл Перо

...
Главната героиня на една от най-известните приказки на Шарл Перо
Коментари Харесай

Как се казва Пепеляшка?

Главната героиня на една от най-известните приказки на Шарл Перо носи обидния прякор Пепеляшка. Наистина оскърбително, тъй като загатва за ниска хигиена. Но, по този начин или другояче, това е единствено название. А по какъв начин ли е същинското й име? В края на краищата нали тя не може да бъде безименна, макар да не си задаваме този въпрос, когато четем приказката в далечното детство – тогава Пепеляшка си е просто Пепеляшка. Звучи толкоз познато, че даже целият отрицателен смисъл на това „ име “ изцяло е липсващ. Когато пораснат, малко на брой си спомнят, че горкото момиче непрекъснато е било изцапано от главата до петите с пепел и сажди – заради което я „ преименували “.

Обидният прякор е фиктивен от неприятните й доведени сестри. Но Шарл Перо написа, че всички в фамилията почнали да повтарят след тях: Пепеляшка, та Пепеляшка… Тъй като се прецизира: „ всички “, това значи, че даже родният й татко наричал щерка си по този метод. Откъдето и да го погледнеш – сурова приказка!

Перо не разкрива името на девойката. Впрочем, той по принцип не оповестява имената на мнозина от героите си. На Пепеляшка най-малко й дава прякор, само че другите не удостоява даже с това. Просто: мащеха, сестри, крал, принц, фея…

Но Шарл Перо не бил единственият, който основал приказка по историята за бедната изцапана с пепел госпожица, която срещнала принца. Това е доста известен сюжет и в голям брой негови версии героинята си има пълноценно лично име. Например, в игралния филм на „ Дисни “ от 2015 година с присъединяване на Лили Джеймс в основната роля, основан на именития анимационен филм – също на „ Дисни “, името на Пепеляшка е Ела. Така се споделя тя и в американския сериал „ Имало едно време “. Това име е измислено от сценаристите, които се основават на думата „ Пепеляшка “ – на британски тя звучи като „ Синдерела “. Ако пропуснете първите две срички, тогава ще остане Ела. Остроумно! Но към момента е производно от прякора, плюс това е римейк. А може би има старинни текстове, в които героинята е наречена с същинското й име? Да, има!

Още през ХVІ век, доста по-рано от Шарл Перо, неаполитанецът Джанбатиста Базиле споделя тази история в книгата си „ Приказка за приказките “. В същата книга можете да намерите ранни версии и на други известни приказки. При това в доста по-зловещи и кървави трактовки от тези, с които сме привикнали. Историята на Пепеляшка също е цялостна с доста коравосърдечни детайлности. Можем да съдим за тях най-малко по подзаглавието, с което е снабдена през ХVІ век тази приказка:

„ Цецола, подтикната от шивачката да убие мащехата си, счита, че ще завоюва почитание от шивачката, тъй като й помогнала да се омъжи за татко й, само че вместо това е изпратена да живее в кухнята; обаче, посредством магическото изкуство на феите, след разнообразни завършения се удостоява с достойнството да стане брачна половинка на краля “.

Всичко това е подзаглавие, и сюжетните обрати тук, както виждаме, са доста по-сложни. Приказката приключва с познатата сцена с пробването на обувката:

„ Тогава велможата си спомнил и споделил:„ Имам щерка, само че тя постоянно седи у дома, бди над огнището, тъй като е прекомерно грозна и недостойна да седне на масата на Ваше величество “. Кралят отвърнал: „ Тук тя ще бъде първа в листата, тъй като това е моята кралска воля “. С  това те се разделили и на идващия ден се върнали още веднъж. И в този момент Цецола пристигнала дружно с дъщерите на Кармозина. И кралят, щом я видял, незабавно схванал, че е тя; но към този момент се преструвал, че не се е досетил за нищо. Когато трапезата завършила, пристигнало време да се опитва обувката. И преди още да я поднесат към Цецола, тя изскочил от ръцете на краля и, като че ли жива, се настанила върху крайници на хубавицата, както магнит притегля желязо “.

Така в този момент знаем, че същинското име на Пепеляшка е Цецола. Ако решим да го побългарим, безспорно най-близко ще бъде Цветанка и производните му Цецка, Цеца, Цеци, по-съвременното Цура и т н.

Хм… Може би въпреки всичко за предпочитане е Пепеляшка?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР