Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони

...
Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони
Коментари Харесай

Откриха археологически находки с голяма научна стойност край село Гиген

Глава на скулптура, евентуално на римски император и непокътнати колони от колонада откриха археолози при изследвания в римския град край плевенското село Гиген. Той е един от най-големите и значими римски градове по българските земи.

Гиген, Гулянци

В западната част на централната зала на Улпия Ескус археолозите намират непокътнати мраморни колони и елементи на капители, а в древен насип покрай тях глава на скулптура. Възможно е тя да е била на някои от така наречен Войнишки императори от средата или втората половина на III век, допуска доцент Кабакчиева. На 9 юли 328 година римският император Константин идва в най-големия град по десния бряг на Долен Дунав, с цел да открие мост през реката. Археологическите доказателства сочат, че владетелят е посрещнат в централната резиденция на Улпия Ескус, част от която е разкритата тези дни колонада.
доцент Гергана Кабакчиева, Национален археологически институт с музей - Българска академия на науките: В последните дни и часове безусловно откриваме непокътнати колони от тази колонада, бази за тези колони, елементи от капителите. Дали тази колонада е съществувала преди интервала на постройката и на ремонта, който е осъществен за визитата на император Константин, още е рано да се каже.
Огромният комплекс става център на Улпия Ескус през късноримския интервал, когато към този момент е изоставена схемата на ранноримския град, споделя доцент Кабакчиева. Заради него е преместена и основната улица на античния град.
Стойността в теоретичен проект е доста огромна, тъй като тази колонада, този портик или пропилей, към момента не е напълно ясно, дават съображение да твърдим, че целият архитектурен комплекс се развива в западна посока, най-вероятно до основната улица в посока север-юг.
Новите открития демонстрират, че централната постройка на Улпия Ескус е била много по-голяма, в сравнение с бе известно до момента. В едно от спалните й пространства, преди повече от половин век е открита фамозната мозайка „ Ахейци ", която в този момент се пази в плевенския музей.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР