Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването

...
Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването
Коментари Харесай

Пианистът Ивайло Василев - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата " Млад музикант на годината 2020 " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " завърши. Предстои броене на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.
Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за наградата, определян напълно от слушателите, ще се показват сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в самобитния радиолексикон на " Алегро виваче ".
Пети в поредицата по азбучен ред е пианистът Ивайло Василев . Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.
Той е измежду най-изявените млади български музиканти - свири, композира и оркестрира непознати творби.

Ивайло Василев е роден през 2007 година в София. Започва образованието си по пиано при Емилия Канева в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков ", а от 2019 година негов учител е проф. доктор Борислава Танева.
Има над 20 награди от интернационалните състезания в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Англия, Казахстан, като огромна част от тях са първи и гран при. На 31 март впечатляващата му сбирката се усили с още една - първа премия от интернационалния конкурс за пианисти и цигулари в Сингапур. Сред най-ценните в сбирката му са Първа премия и Златната Лeшникотрошачка на XIX Международен ефирен конкурс за млади музиканти „ Лешникотрошачката “ в Москва (2018), както и първите награди, извоювани в състезания през 2020 година: „ La Note Celeste “ в Париж, „ Jan Sibelius Fest “ в Турку (Финландия), „ Лист-Барток “ в София, „ Шуман-Брамс “ в Пловдив. Като част от премиите му в състезанието „ Лешникотрошачката “, през 2019 година в Москва е публикуван дебютният му компактдиск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович. В записите му партнира Държавният научен симфоничен оркестър на Санкт Петербург под диригентството на Александър Титов. Като финалист на радиоконкурса „ Концертино Прага “ 2020 младият реализатор показва България в Южнобохемския фестивал в Чехия.

Ивайло Василев има необятен репертоар и огромен брой концертни осъществявания – солови и с оркестър, в емблематични зали у нас и в чужбина. Благодарение на премиите си получава опция за изяви с оркестър в Голямата зала на Московската консерватория, в зала „ Чайковски “ и в Московския интернационален дом на музиката, както и в Симфоничната шапка на Санкт Петербург. През 2019 година записва първия си независим компактдиск.

През 2019 година Ивайло Василев солира на двата най-големи оркестъра у нас с разнообразни клавирни концерти от Моцарт в зала „ България “ - гостува на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Георги Патриков и на Софийската филхармония с диригент Саша Гьотцел.

Ивайло Василев е концертирал с доста други български и съветски симфонични оркестри. Имал е независими солови рецитали в границите на Моцартовия фестивал, Правец, в Българския културен център в Москва, в Сити Марк Арт център в София.

За своите осъществявания Ивайло получава ласкави мнения от музиканти и критици. Легендарният съветски клавирен възпитател Дмитрий Башкиров, ръководител на журито на състезанието „ Лешникотрошачката “, споделя за него, че „ усеща музиката толкоз естествено и натурално, като че ли самичък създава всичко от начало до край “.

Чуйте в звуковия файл по какъв начин Божидар Божкилов отговори на 10-те въпроса на " Алегро виваче ".

***

Очаквайте и останалите номинирани за " Млад музикант на годината 2020 " в лексикона на " Алегро виваче " - в 11 следващи вторника след 21:10 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР