Гинка Върбакова, чиято фирма Инерком е купувачът на ЧЕЗ, ще

...
Гинка Върбакова, чиято фирма Инерком е купувачът на ЧЕЗ, ще
Коментари Харесай

Гинка Върбакова се явява на публично изслушване в парламента за сделката с ЧЕЗ

Гинка Върбакова, чиято компания " Инерком " е купувачът на ЧЕЗ, ще взе участие в чуване пред Комисията за надзор на службите, което ще се организира на следващия ден в Народното събрание. То ще бъде отворено и за медиите. Комисията ще направи чуване на всички институции, които имат отношение по продажбата на ЧЕЗ, като ще участва и Върбакова.

Това стана ясно от коментар на депутата от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV. " На този стадий имаме  малко информация. Според това, което излиза в медиите, в тази договорка има две офшорки, три банки. Не знаем точната цена на договорката, само че знаем, че има прелиминарен контракт. Всички тези елементи ще ги обсъдим на следващия ден ”, добави Добрев.

След чуването ръководещите ще създадат обзор на законодателството, с цел да открият дали КЕВР, както Българска народна банка, да вземем за пример, има пълномощия да се произнася по подобен вид покупко-продажби, сходна на продажбата на банки у нас, посочи още Добрев. 

По-рано през днешния ден по време на съвещанието на Народното събрание от Българска социалистическа партия желаеха краткотрайна анкетна комисия, която да проверява договорката с ЧЕЗ. От Българска социалистическа партия упорстват и да бъде разкрит документа с информация от чешкия министър председател Андрей Бабиш до Бойко Борисов с детайлности по договорката. Самият Борисов съобщи на ексклузивен брифинг през вчерашния ден, че е помолил сътрудника си Бабиш и е получил от него информация за източниците на финансиране на договорката, която е секретна и ще бъде предоставена на народните представители. От Българска социалистическа партия обаче още веднъж упорстваха и през днешния ден да бъде свикано особено парламентарно съвещание, на което Борисов да бъде изслушан за договорката. 

„ Настояваме на това съвещание да бъде поканено и управлението на Българска банка за развиване, с цел да изясни - за какво излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ “, съобщи депутатът от Левицата Жельо Бойчев.  От Българска социалистическа партия обявиха още, че секретният документ по договорката за ЧЕЗ, подаден през вчерашния ден от премиера Борисов, е " един хвърчащ лист " без автограф и щемпел.

Документът от чешкия министър председател Андрей Бабиш е без гриф за сигурност, само че е в секретната секция, поради банките, упоменати в него, уточниха по-късно от Министерски съвет.  Информацията, обвързвана с източниците на финансиране на договорката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители през вчерашния ден, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, откакто беше поискана от премиера Борисов при извършения телефонен диалог сред двамата, разясняват от Министерски съвет.  
" Върху нея няма гриф за сигурност, само че заради обстоятелството, че не е формирана от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за възможни бъдещи банкови интервенции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание. Без да разясняваме наличието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата публична информация по договорката и тя беше предадена на народните представители неотложно след приемането й ", декларират още от държавното управление. 

 Ако Българска социалистическа партия са толкоз сигурни, че няма нищо секретно в документа, дано да го оповестят те, да кажат кои са банките, да поканят и трите банки, изброени в документа, разяснява председателят на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев. " Ние не можем да каним единствено една, би трябвало да каним и трите ", добави той, като по този начин най-малко посочи броят на упоменатите в класифицираната информация банки.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР