Гигантските пожари, които опустошават от повече от месец западното крайбрежие

...
Гигантските пожари, които опустошават от повече от месец западното крайбрежие
Коментари Харесай

Огромните пожари в Калифорния подлагат на стрес пожарникарите

Гигантските пожари, които опустошават от повече от месец западното крайбрежие на Съединени американски щати, стартират да се трансформират и в задължение за изтощените пожарникари, чиито титанични старания са усложнени от коронавирусната пандемия, съобщи Франс прес.

Към вчерашна дата в Калифорния над 19 000 пожарникари се опитваха да се оправят с 27 огромни пожара. Огнените стихии там към този момент опустошиха над 20 000 квадратни километра и лишиха живота на над 30 души. Те сложиха под въпрос и обичайните техники за битка с пожарите, споделя Дарел Робъртс, началник на пожарникарски батальон, който има 20 години стаж зад тила си. За Робъртс няма подозрение, че климатичните промени способстват за пожарите.

Заради съблюдаване на антикоронавирусните ограничения пожарникари носят свои персонални палатки на базовите лагери, с цел да се предпазят от болест.

Пожарникарите изпитват както физическа, по този начин и психическа отмалялост от борбата с огъня. Те се борят с пламъците сред 24 и 36 часа, а след това си почиват при температури от над 38 градуса по Целзий. Вървят из сложни терени часове наред, а след това би трябвало да се върнат назад, след което отделят част от времето за отмора за разчистване на пожарникарското си снаряжение. Пожарникарите също така пропущат и рождени дни на свои близки, не могат да бъдат до болен член на фамилията си. Всичкият този стрес води до по-висок % на депресиите и на самоубийства измежду пожарникарите съпоставимо със междинното за страната.

В южното полукълбо пожари бушуват в бразилската част на региона Пантанал. Там на пожарникарите оказват помощ доброволци и пандизчии. Освен в борбата с пламъците, пандизчиите се грижат и за изхранването на животните в региона.

От януари до края на август 18 646 квадратни километра бяха опожарени в бразилската част на Пантанал, което е 12,4 % от региона, разпрострян се и в Парагвай и Боливия. Там е записана най-голямата суша от 47 години насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР