Гигантски 4-годишен охлюв на име Сандокан пълзи в експозиционните зали

...
Гигантски 4-годишен охлюв на име Сандокан пълзи в експозиционните зали
Коментари Харесай

Гигантски охлюв се разхожда и търси публика в Пловдив

Гигантски 4-годишен охлюв на име Сандокан пълзи в експозиционните зали на Природонаучния музей. Внушителният гостенин от Африка е част от изложбата „ Охлюварникь”, която гостува под тепетата от 29 април до 1 май. Показва 60 разнообразни типа, някои от които са тежки към 800 грама и дълги две педи, когато покажат тялото си от черупката.

Интересните колоси са на биолога Ростислав Траянов, който отглежда над 100 типа представители на мекотелите. Не всички те са толкоз внушителни, само че за сметка на това са доста забавни като тип охлюв от Куба, който върти черупката си, когато се почувства заплашен.

„ Интересът ми към животните е откогато се помня. Работил съм в зоопарк, терариуми. В един миг сътворих свой”, споделя Траянов. Началото е през 2000 година, когато прочут на Ростислав моряк донася 4 големи охлюва от Кот д`Ивоар. Потърсил биолога, тъй като схванал, че няма да се оправи с грижата за тях.

Така Траянов слага началото, а през днешния ден тези 4 пришълеца от Западна Африка са оставили няколко генерации в терариума му.

„ Охлювите живеят от 3 до 10 години и са идеални за домашни любимци. Дори в случай че се наложи да ги оставите за известно време, до две седмици те ще оцелеят в случай, че сте им подсигурили нужното. Не се постанова да ги разхождате, не са и шумни”, шеговито споделя Ростислав.

Приятелите на Природонаучния музей познават Траянов и от други негови гостувания под тепетата. Освен че е биолог по обучение, той се занимава и с палеонтология. Преди няколко години той показа богатата си сбирка от фосили, една от най-внушителните в България. Сред експонатите бе зъб от най-голямата акула, живяла в миналото – по този начин нареченият мегалодон.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР