Гигантска маса боклуци довлечена след поройните дъждове е заприщила р.Искър

...
Гигантска маса боклуци довлечена след поройните дъждове е заприщила р.Искър
Коментари Харесай

Такова страшни СНИМКИ от р.Искър досега не са се появявали!

Гигантска маса отпадъци довлечена след поройните дъждове е заприщила р.Искър край Своге. Областната администрация дава отговор за почистването на плаващото бунище, което се е образувало във Водноелектрическа централа Своге, само че няма пари да го направи, написа bg-voice.com.

В петък регионалният шеф на София и кметът на Своге вземат решение по какъв начин да се оправят с боклука, който се натрупа в река Искър.

Според шефа той е изискал пари за разчистване на речните корита още преди три месеца, само че по този начин и не ги е получил. Тоновете отпадъци ще бъдат събрани едвам когато страната даде пари.



Във водата има 12 декара отпадъци, които река Искър довлече от дерета, където хората са изхвърляли своите печки, бойлери и перални. Сега те се натрупат на дигата на Водноелектрическа централа Своге и заплашват да тръгнат надолу по реката.

По закон регионалната администрация на София би трябвало да разгласи социална поръчка за почистването на боклука. Докато се стигне до осъществяването на такава поръчка ще минат най-малко 6 месеца и то в случай че никой не апелира.

Решението, което регионалният шеф на София Илиян Тодоров предлага, е целево финансиране от страната и разчистване без социална поръчка.
Ще трябват 200 000 лв., които София-област няма.



Общината и администрацията се борят с времето. От една страна, не би трябвало да разрешат на тоновете отпадък да слязат от другата страна на ВЕЦ-а. В същото време обаче не би трябвало да разрешат и да замръзнат там, където са.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда стартират инспекция на сметищата по трасето на р. Искър. Глобата за физически лица е 500 лева, а за компании – 2000 лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР