Гигантът в електронната търговия Amazon обяви, че ще инвестира до

...
Гигантът в електронната търговия Amazon обяви, че ще инвестира до
Коментари Харесай

Amazon вдига AI залога с инвестиция от $4 млрд. в конкурент на ChatGPT

Гигантът в електронната търговия Amazon разгласи, че ще влага до 4 милиарда $ във компанията за изкуствен интелект Anthropic и ще придобие миноритарна благосъстоятелност в нея. Ходът акцентира нападателните старания на компанията в областта на изкуствения разсъдък и устрема ѝ да не изостава от съперници като Microsoft и Гугъл.

Anthropic е учредена преди към две години от някогашни ръководители на изследователската компания OpenAI и неотдавна дебютира с новия си чатбот с изкуствен интелект, наименуван Claude 2.

Amazon се стреми да се възползва от шума и обещанията на така наречен " генеративен изкуствен интелект ", станал всеобщо известен към технологии като ChatGPT на OpenAI.

В понеделник двете компании обявиха, че основават стратегическо съдействие за развиване на генеративния изкуствен интелект, като стартъпът ще избере Amazon Web Services за собствен главен снабдител на облачни услуги. Anthropic сподели, че ще даде на клиентите на AWS ранен достъп до неповторими функционалности за персонализиране на моделите и благоприятни условия за фина конфигурация.

Anthropic също по този начин ще употребява особено създадени от AWS полупроводници за образование на главните модели, които са в основата на нейните приложения за изкуствен интелект. Фундаменталните модели са огромни стратегии за изкуствен интелект, подготвени на големи количества данни, тъй че да могат да бъдат приспособени за решение на необятен набор от задания.

Тази година компанията за чипове Nvidia е компанията в този бранш, отбелязала най-големи облаги от взрива на генеративния изкуствен интелект. Основният ѝ артикул е тип графичен процесор, който може да се употребява за образование на големи AI модели. Свидетелство за еуфорията бе повишаването в един миг на акциите на Nvidia с повече от 200% – това се случи, когато компанията надвиши финансовите си прогнози вследствие на взрива при внедряването на технологии с изкуствен интелект.

В този подтекст договорката на Amazon с Anthropic ненапълно има за цел да покаже, че съществуват различни чипове, които могат да се употребяват за приложения на AI.

Клиентите на AWS ще могат да употребяват моделите на изкуствен интелект на Anthropic посредством Amazon Bedrock – услуга, която разрешава основаването на генеративни AI приложения в облака посредством съществуващи модели, вместо обучаването на лични такива.

Amazon се стреми да се нарежда като повсеместен снабдител на изкуствен интелект. От своя страна, Anthropic към този момент има някои от най-имените вложители, в това число Гугъл и Salesforce Ventures. Новината за договорката идва в миг, когато софтуерните колоси не престават да вършат огромни залози на компании за AI – ход, провокиран от многомилиардната инвестиция на Microsoft в основателя на ChatGPT OpenAI през януари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР