Буреносното навлизане на генеративния изкуствен интелект в живота на масовия

...
Буреносното навлизане на генеративния изкуствен интелект в живота на масовия
Коментари Харесай

Вятърът на промяната се усилва: И Google пусна AI инструмент за писане на софтуер

Буреносното нахлуване на генеративния изкуствен интелект в живота на всеобщия консуматор разумно пробуди въпроси за бъдещето на работните места. И изключително за това софтуерните разработчици. А новината от тази седмица, че Гугъл разполага с нов AI инструмент за шифроване единствено акцентира настъпващата промяна. 

Според мнозина генеративният изкуствен интелект няма да вземе работата на програмистите, само че ще я модифицира. А оповестяването на инструмента Gemini Code Assist на Гугъл единствено акцентира, че конкурентният напън сред огромните софтуерни компании за основаване на най-хубавата услуга, която да оказва помощ на програмистите да пишат повече код по-бързо, се ускорява. 

Microsoft към този момент се пробва да наложи сходната услуга GitHub Copilot. И двете компании желаят в последна сметка да изградят технология за подкрепяне на разработчиците, която да схваща базата от кодове на дадена компания и да може да предлага по-индивидуални оферти и препоръки. 

Стартъпите също са в конкуренцията, въпреки че са склонни да се концентрират върху по-специални решения, в сравнение с върху по-широките оферти на най-големите софтуерни компании. Накъдето и да се обърнете, разработчиците основават принадлежности и услуги, с цел да оказват помощ на личната си професионална сфера. 

Разработчиците, които се учат да програмират през днешния ден, няма да познаят свят, в който да нямат помощници за програмиране, задвижвани от AI. Рискът е, че с течение на времето инструментите с изкуствен интелект, които гълтам планини от код, с цел да станат по-умни и да оказват помощ на хората да вършат повече, в последна сметка ще могат да вършат задоволително, тъй че да са нужни по-малко хора, които сами да се занимават с писане на програмен продукт за фирмите, отбелязва TechCrunch. И в случай че една компания може да похарчи по-малко пари и да наеме по-малко хора, тя ще го направи. Изводът е, че никоя работа не е застрахована от навлизането на AI, само че някои функции просто са по-трудни за заменяне в даден миг. 

За благополучие, като се има поради сложността на актуалните софтуерни услуги и задълбочаващата се нужда от цифровизация на всичко, това, с което огромните софтуерни компании и стартъпите се занимават през днешния ден, наподобява повече като потребно пособие за шифроване, а не нещо, което е готово да размени или даже да понижи броя на хората, които ги основават. Засега. В дълготраен проект обаче въпросът остава настоящ.
Какво съставлява Gemini Code Assist
Обявена на Гугъл Cloud Next 24, новата услуга Gemini Code Assist се поддържа от най-новия модел на AI Gemini 1.5 Pro, който разполага с контекстен прозорец с милиони знаци. Накратко: това значи, че разработчиците могат да вършат по-дълги и по-подробни поръчки и да получават по-задълбочени оферти от AI асистента.

Това включва опцията за бърз разбор на огромни елементи код и даване на комплицирани промени. Също по този начин новата функционалност за превръщане на код разрешава на разработчиците да употребяват подсказки на натурален език за разбор, рефакториране и усъвършенстване на кода.

От април 2024 година потребителите на AI инструмента могат в допълнение да го персонализират въз основа на вътрешната кодова база на компанията, само че тази функционалност към момента е на стадий прелиминарен обзор.

Code Assist поддържа код от разнообразни складове, в това число GitLab, GitHub и Atlassian BitBucket, както и планове, хоствани на голям брой платформи – нещо, което конкурентните AI услуги не оферират.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР