Гигантът Philips и още три компании за битова електроника бяха

...
Гигантът Philips и още три компании за битова електроника бяха
Коментари Харесай

ЕС глоби водещи компании за електроника със 111 млн. евро

Гигантът Philips и още три компании за битова електроника бяха санкционирани със 111,2 млн. евро от Европейската комисия поради нелегално въздействие върху цените на продуктите им при онлайн продажби, съобщи Reuters.

Освен Philips, наказания са наложени и на Asus, Pioneer и Denon & Marantz. Според европейските управляващи е потвърдено, че те са налагали на онлайн търговците минимални цени, което е в нарушаване на разпоредбите на конкуренцията.

Размерът на санкциите е понижен (с 40% за първите три и с 50% за последната) поради съдействието на разследваните производители по време на следствието.

" В резултат на дейностите на четирите компании милиони европейски консуматори са се изправяли пред по-високи цени за кухненско съоръжение, сешоари, портативни компютри, слушалки и доста други артикули. Това е нелегално ", разяснява еврокомисарят Маргрете Вестагер, която дава отговор за защита на конкуренцията на единния пазар.

Четирите компании са били изключително дейни в намесата си при тези онлайн търговци, които са предложили на по-ниски цени. Ако някой търговец откаже, той е бил заплашван с контрамерки от производителя, в това число блокиране на правото да продава артикули.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР