Герсоновата терапия: чрез промяна на храненето – лечение на безнадеждните

...
Герсоновата терапия: чрез промяна на храненето – лечение на безнадеждните
Коментари Харесай

Терапията Герсон: От мигрена до рак – лечение на безнадеждните

Герсоновата терапия: посредством смяна на храненето – лекуване на безнадеждните пациенти.

Преди повече от 80 години немският доктор, доктор Макс Герсон , създал терапия, която предлага решение за няколко болести, които през днешния ден в света вземат хиляди човешки животи и нарушават качеството на живот. Неговото лекуване се реализира с детоксикация на тялото с разнообразни хранителни субстанции. Мнозина го считат за татко на питателните детоксикационни лечения, които напоследък още веднъж получават известност.

Терапията Герсон се основава на растителната храна

Докато учи личната си мигрена, която го преследва още от детството, той посещава доста лекари и професори, които го успокоявали, че болките ще престанат да се появяват, когато влезе в петдесетте години от живота си.

След задълбочено изследване на наличната здравна литература, доктор Герсон прочел за един случай на жена, която страдала от мигрена и се излекувала посредством смяна на храненето.

Дотогава  не било известно, че хроничните болести могат да бъдат свързани с метода на хранене. Затова, търсейки добавка, която би му помогнала да реши случая, трябвало да стартира от нулата.

След доста несполучливи опити и проучвания, доктор Герсон разкрил, че вегетарианската храна без сол разрешава живот без главоболие и болки. С течение на времето той почнал да предлага на своите пациенти смяна на храненето. Всички, които са спазвали строгите правила, които той им поставял, били излекувани от мигрената.

ЛЕЧЕНИЕ НА РАК ЧРЕЗ ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН

Но се случило нещо ненадейно. Един от болните му споделил, че с смяната на диетата е почнало да се усъвършенства болестта му – туберкулоза на кожата (lupus vulgaris), което имал. Д-р Герсон първоначално бил песимистичен: „ Невъзможно е да сте имали туберкулоза на кожата. Сигурно е било нещо друго. Това е неизлечима болест ”. Пациентът му посочил своите лабораторни проучвания. Герсон бил комплициран, тъй като не виждал никаква връзка сред туберкулоза на кожата и мигрената. Въпреки това, диетата против мигрена почнал да предлага и на болните от туберкулоза на кожата и още веднъж имало триумф. Когато за неговите триумфи чул известният мюнхенски експерт по  туберкулоза на белите дробове, Фърдинанд Сорбрух, той повикал доктор Герсон да организира клинично изпитване за своята терапия в Сорбруховата лаборатория. Били са определени 450 пациенти с туберкулоза на кожата и била тествана лечението на доктор Герсон. Общо 446 пациенти са изцяло излекувани от до момента неизлечимата болест. Освен това се оказало, че и други форми на туберкулоза реагират на това лекуване. Сорбрух тогава в действителност се заинтересувал от   Герсоновата терапия  и разгласил резултатите в доста научни писания.

Първи опити за лекуване на рак с лечението Герсон

Д-р Герсон по време на своята работа трансформирал и усъвършенствал своята терапия, тъй че тя почнала да обгръща все по-голям брой хронични дегенеративни болести.
Първата стъпка за лекуване на рак с Герсонова терапия се е случила през 1928 година, когато е кандидатствала пациентка, която е трябвало да бъде оперирана от рак на стомаха. Тя привлякла вниманието му и макар че той не е бил доста оптимистист, дал всичко, което е било в неговите благоприятни условия. За шест месеца пациентката е била излекувана. И идващите двама пациенти заболели от рак се излекували, само че по-късно последвали поредност неуспехи.

Д-р Герсон се готвел да разгласява изследване, в което да документира лекуваните от туберкулоза, само че концепцията му била осуетена от тогавашната политическа система. Той се реалокира от Германия във Виена, само че по-късно би трябвало да бяга в Париж, по-късно в Лондон и в последна сметка се открил в Съединени американски щати. При преселванията той изгубил целия си проучвателен труд, а неговите родители, братя и сестри приключили в концентрационните лагери.

Неговият триумф в битката против рака е варирал към 30 % надеждност. Въпреки че може да наподобява малко, би трябвало да се знае, че огромен брой от пациентите са идвали в терминална фаза на заболяването, стадий в който стандартната медицина се е отказала и ги е пращала   вкъщи да почине. При ранния етап на заболяването триумфът бил  значително по-голям.

Непризнаване на лекуването с лечението на доктор Герсон

Въпреки че  поради неконвенционални си способи още в Европа доктор Герсон се натъква на спънки, същинските офанзиви  започнали с преместването му в Съединени американски щати.

След като благодарение на признателните пациенти, които били излекувани от неговата терапия, той разкрил лична клиника, доста мъчно намирал свои помощници. Младите лекари, които желали да работят за него, били заплашвани с напън, че в случай че продължат да го поддържат, в никакъв случай няма да могат повече да влязат в други клиники. Но все пак саботиране, здравни списания разгласили информация  за неговата работа. В последна сметка той събрал задоволително свои материали и през 1958 година разгласил новата си книга   “A Cancer Therapy: Results of 50 Cases ” . Той умрял през идната година.

Герсоновата терапия по-късно

Неговата щерка, Шарлот, траяла да разпространява работата на татко си. Възобновила работата на Герсоновия институт в Сан Диего, Калифорния. Институтът обезпечава образование за лекари и болногледачи на пациенти. Шарлот в същото време е работила и в Центъра за възстановяване на здравето при хора с тежки нарушавания Charlotte Gerson Health Restoration Center.

Храненето съгласно диетата на доктор Герсон

Диетата е много рестриктивна. Въпреки че самата диета е вегетарианска, в лечението се употребяват избрани добавки от скотски генезис. Млякото и млечните артикули, както и месото са неразрешени. Интересното е, че са неразрешени и някои артикули, които другояче се смятат за здравословни, да вземем за пример, сок от пшеница, за която практиката е посочила, че повече вреди, в сравнение с оказва помощ. Соята и соевите продукти също са неразрешени.

Пациентите въобще не пият вода . Смята се, че спомагателната вода единствено излишно разрежда течностите, които оказват помощ на пациента за храносмилането.

От маслата се употребяват единствено масло от лен и рициново.

Един от главните детайли на храненето при Герсоновата терапия са соковете: 13 прясно изцедени сока дневно: ябълка и морков, единствено моркови, портокал и зелен сок (от зеле, от маруля).

Герсон лечението е учредена на правилото на прочистването на тялото от токсините посредством клизми с кафе – 4-5 пъти дневно и зареждането му с верните хранителни субстанции, тъй че в организма да се поддържат високи равнища на калий и съвсем изцяло да се заобикаля натрия.

Храната в по-голямата част е сурова, само че доктор Герсон считал, че избран % от храната би трябвало да бъде варена, с цел да може по-лесно да се преработи храната в организма и пациентът да има вкус.

Един от значимите детайли на Герсоновата терапия била „ хипократовата чорба ” , на която се дължи най-силната детоксикация. Голямо внимание се обръща на запазването на питателните субстанции, по тази причина се употребява и минимална температура и малко количество вода. Алуминиевите съдове са строго неразрешени. Препоръчвали са да се употребява сребърни принадлежности за хранене.

Пречистване на  черния дроб  с Герсон лечението

Още от времето, когато е работил на лекуването на туберкулозата, Герсон знаел, че с цел да е сполучливо лекуването, би трябвало да внимава за черния дроб. Заключил, че детоксикацията на черния дроб е нужна. С използването на клизма се решавал този проблем. Наблюдавайки доста пациенти, решил, че клизмата с кафе е най-ефективна. Дори и при пациенти с болки, които са били на кодеин или морфин, имало резултат.
От проучванията се оказало, че клизма с кафе уголемява жлъчните пътища и улеснява потока на жлъчката. При някои пациенти това довело до по-голямо усъвършенстване, в сравнение с аналгетиците. При пациенти, които не са ползвали детоксикация на черния дроб, след аутопсията се виждало, че повода за гибелта е затрудненост на черния дроб. Понякога и рициновото масло се употребило за клизма.

КНИГАТА “ТЕРАПИЯТА ГЕРСОН ”

В книгата на Шарлот Герсон – “Healing The Gerson Way ”  (както и в издадената на български език „ Терапията Герсон “) е обещано изложение на цялото лекуване и цялостният протокол, както и доста предписания за разрешените от Герсоновата терапия храни, точният метод на подготвяне на клизмите, какъв брой постоянно да се вършат и за какво са значими за детоксикацията. Лечението се организира в домашна конюнктура. Трябва да се знае единствено едно – с цел да е ефикасна, лечението на Герсон, би трябвало да се съблюдава безусловно тъкмо и да продължи към година и половина – две. Подобрение в положението на пациента настава доста бързо – постоянно единствено след няколко месеца, само че с цел да се реализира цялостно изцеление и пречистване на организма е значимо да се приключи цялостният курс на лекуване.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР