Германското външно министерство планира да затегне правилата за компаниите, чиито

...
Германското външно министерство планира да затегне правилата за компаниите, чиито
Коментари Харесай

Германия затяга правилата за компаниите, зависими от Китай

Германското външно министерство възнамерява да затегне разпоредбите за фирмите, чиито бизнес е прекомерно обвързван и подвластен от Китай, като ги накара да разкриват повече информация и вероятно да организират стрес проби за геополитически опасности. Това се показва в конфиденциален проектодокумент, забелязан от.

Предложените ограничения са част от нова бизнес тактика по отношение на Китай, направена от държавното управление на канцлера Олаф Шолц и имаща за цел да понижи зависимостта си от икономическата суперсила на Азия.

" Целта е да се промени структурата на тласъците за немските компании с принадлежности на пазарната стопанска система, тъй че намаляването на зависимостта от експорт да бъде по-привлекателно ", се споделя в документа, като се открояват химическата и автомобилната индустрия.

Говорител на външното министерство отхвърли коментар.

Проектът, направен от външното министерство, ръководено от Аналена Бербок от Зелените, към момента би трябвало да бъде утвърден от други министерства. Окончателното решение по отношение на китайската тактика се чака да бъде показано при започване на идната година.

Дълбоките търговски връзки свързват азиатските и най-големите стопански системи в Европа, с бързата китайска агресия и търсенето на немски коли и машини, подхранващи личния й напредък през последните две десетилетия. Китай стана най-големият търговски сътрудник на Германия през 2016 г. Отношенията обаче бяха подложени на деликатно наблюдаване след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, което докара до края на траялите десетилетие енергийни връзки с Москва и накара доста компании да се откажат от локалния си бизнес.

" Не би трябвало да вършим тази неточност още веднъж. Това е отговорност на политиците и фирмите ", се споделя в документа.

Сред стъпките, разказани в документа от 65 страници, някои от които към този момент бяха докладвани, е стягане на разпоредбите за компаниите, дейни в Китай, с цел да се подсигурява, че геополитическите опасности са регистрирани. Инвестиционните гаранции ще бъдат подложени на по-голям надзор, с цел да се вземе поради въздействието върху околната среда, работните и обществените стандарти и да се избегне насилственият труд във веригата на доставки, се споделя в документа. За да се избегнат клъстерни опасности, капиталовите гаранции би трябвало да бъдат лимитирани до 3 милиарда евро на компания на страна, се прибавя в текста.

Правителството също така възнамерява да затегне експортните кредитни гаранции, с цел да избегне нежелателен трансфер на технологии, по-специално чувствителни технологии с двойна приложимост и такива, които могат да се употребяват за наблюдаване и репресии, се споделя в документа.

Новата тактика във връзка с Китай е концепция на Партията на Зелените и бележи внезапен завой от политиката, провеждана от някогашния канцлер Ангела Меркел, показва Ройтерс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР