Германското правителство удвои прогнозата си за ръста на брутния вътрешен

...
Германското правителство удвои прогнозата си за ръста на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Германското правителство повиши прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2023-а

Германското държавно управление удвои прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за 2023 година до 0,4%, от плануваните през януари 0,2%, заяви Associated Press (АР).

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек акцентира, че плануваното равнище " сигурно не е по никакъв начин приемливо спрямо годините преди рецесията, само че спрямо това, от което трябваше да се притесняваме през зимата, това е същински пробив ". За 2024 година съгласно прогнозата на кабинета на министрите, растежът на немската стопанска система ще се форсира до 1,6%.

Хабек прибавя, че немската стопанска система е посочила резистентност по време на енергийната рецесия през последните месеци. Както напомня АР, макар загубата на доставки на газ по " Северен поток ", в навечерието на зимата Германия си обезпечи огромни ресурси от газ, понижи потреблението си и отвори първите терминали за приемане на полутечен природен газ (LNG). Това разреши на страната да преживее зимата без " енергийна злополука ".

Икономиката на Германия се сви с 0,4% на годишна база през последното тримесечие на предходната година, само че съумя да реализира растеж от 1,8% за цялата 2022 година.
 Бундесбанк: Германската стопанска система ще навлезе в криза през зимата
Бундесбанк: Германската стопанска система ще навлезе в криза през зимата

Инфлацията в страната продължава да пораства

По-рано " Бундесбанк " даде предварителна оценка за Брутният вътрешен продукт на Германия за първото тримесечие на 2023 година, съгласно която стопанската система отбелязва лек растеж, макар че предходната прогноза предполагаше стесняване. Официалните предварителни данни за Брутният вътрешен продукт се чака да бъдат оповестени след дни.

По-добри резултати от предстоящите сподели промишлеността на страната ппрез първото тримисечие, която стартира да се възвръща по-бързо. Поръчките в индустриалния бранш се усилват, което може да значи, че минимумът на търсенето на промишлени артикули е преминат. Понижението на цените на газа, които бяха главен проблем през последните тримесечия, поддържа енергоемките браншове. Наблюдава се прогрес и в строителния бранш и автомобилостроенето.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР