Германското правителство приключи лятната си ваканция и веднага заспори за

...
Германското правителство приключи лятната си ваканция и веднага заспори за
Коментари Харесай

След ваканцията германското правителство заспори за по-ниските данъци

Германското държавно управление завърши лятната си почивка и незабавно заспори за налозите, оповестява Der Standard. Става въпрос за Закона за опциите за напредък, който министърът на финансите Кристиан Линднер (от Свободната демократическа партия) доста искаше да прокара. Той се надяваше законът да влезе в действие още от тази сряда, 16 август.

Въпреки договарянията до късно през нощта на 15-и против 16 август и тъкмо преди съвещанието на кабинета, коалиционното държавно управление не съумя да реализира съглашение по него, съобщи " Ройтерс ".

Затова, обратно на проектите, законодателното предложение не беше включено в дневния ред на кабинета.

Законопроектът предвиждаше близо 50 ограничения, имащи за цел да облекчат стопанската система със специфичен данъчен пакет. Ключовото в този закон е бонусът за по този начин наречените зелени вложения, които да оказват помощ да оправянето с неподходящите последствия от климатичните промени. Като цяло ограниченията имат за цел да подтикват забавения напредък на немската стопанска система.

Според модифицирания проектозакон, с който " Ройтерс " разполага, данъчните облекчения през 2025 година е трябвало да бъдат в размер на 7.56 милиарда евро, през 2026 година - 9.38 милиарда евро и 6.5 милиарда евро през 2027 година.

Липсата на единодушие измежду министрите било предизвикано от министъра, отговарящ по въпросите за фамилията, Лиза Паус от " Зелените ". Тя обвързала проектозакона с данъчните облекчения при зелените вложения с настояването, че по този начин няма да могат да се подсигуряват детските надбавки.

Нейните думи раздразнили министрите. Наблюдатели незабавно припомниха по какъв начин преди 3-седмичната почивка канцлерът Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия бе настоял за по-голямо единение, защото до тогава работата на кабинета беше доминирано от разногласия към Закона за отоплението.

И по този начин през днешния ден финансовият министър Линднер бе заставен да анулира оповестената авансово в понеделник конференция за Закона за опциите за напредък, която предвиждаше данъчните облекчение за зелените вложения.

От пресслужбата на кабинета разпространиха позиция, че Зелените към момента нямат ясна позиция по Закона за опциите за напредък.

" Handelsblatt " по-рано заяви, че министър Лиза Паус е изразила позиция, че е прекалено да се понижават налозите на фирмите с няколко милиарда евро, в случай, че министърът на финансите не показал нараствания по по този начин наречения проект за главно обезпечаване на децата, плануван за 2025 година и поради това гласувала " срещу " и спряла приемането на закона.

От друга страна министърът на стопанската система - вицеканцлерът Робърт Хабек от " Зелените " изрази подготвеност за реализиране на съглашение. В същото време " ветото " на Лиза Паус беше подкрепено от министъра на околната среда Щефи Лемке, която е също от " Зелените ".

Независимо от неприятния старт на работата на кабинета, той утвърди няколко ограничения, като да вземем за пример разпределяне на дотации на федерално равнище, с които да се покачат пенсиите и да се обезпечат повече медицински грижи. Приет бе и проектозакон за частична заверка на канабиса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР