Германското правителство прие днес решение за облекчаване на ограниченията за

...
Германското правителство прие днес решение за облекчаване на ограниченията за
Коментари Харесай

Германия разреши безпрепятствено влизане на сезонни работници

Германското държавно управление одобри през днешния ден решение за облекчение на рестриктивните мерки за влизане на сезонни аграрни служащи. Те бяха въведени като мярка против разпространяването на новия тип ковид, оповестява AФП.
От 16 юни до 31 декември сезонните служащи от Европейския съюз и от Шенгенското пространство още веднъж ще могат да влизат свободно в Германия по земя или въздух, с цел да оказват помощ за прибирането на реколтата, заяви земеделският министър Юлия Кльокнер, съобщи БГНЕС.
„ До края на годината земеделските стопани могат да наемат в допълнение сезонни служащи от чужбина “, заяви тя, като предизвести, че ще би трябвало да съблюдават строги хигиенични правила. „ Това е единственият метод да работите отговорно във време на пандемия. В интерес на всички нас е фермерите да могат да продължат да събират реколтата и да сеят “, изясни Кльокнер.
Германските стопанства нормално се нуждаят от помощта на към 300 000 задгранични служащи годишно за прибиране на реколтата, като главната част от тях идват от Полша и Румъния. В разгара на коронавирусната рецесия през март държавното управление затвори границите и ограничи броя на влизащите в страната сезонни служащи до 80 000 души
Земеделските производители даже наеха специфични полети, които да докарат служащи от Румъния, защото се появиха съществени опасения, че реколтата от ягоди и аспержи може да остане неприбрана поради дефицита на работна ръка. По данни на земеделското министерство, до началото на юни в страната са пристигнали към 39 000 сезонни служащи.
Съгласно новите правила, служащите би трябвало да съблюдават отдалеченост от минимум 1,5 метра и да работят на дребни групи.
Ако някой се разболее от COVID-19, групата би трябвало да бъде изолирана неотложно, а работодателите са задължени да уведомят локалните здравни управляващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР