Германският външен министър настоява за ново начало на НАТО в

...
Германският външен министър настоява за ново начало на НАТО в
Коментари Харесай

Берлин настоява за ново начало в НАТО, след критиките на Макрон

Германският външен министър упорства за ново начало на НАТО в първата публична реакция на Берлин за предизвестието на Еманюел Макрон, че западният боен съюз е в " мозъчна гибел ", оповестява " Файненшъл таймс ".

Хайко Маас повтори апелите на френския президент за подбряване на политическо съдействие в НАТО и Европа да поеме повече отговорност за личната си сигурност .

" През последните 70 години НАТО е застраховка живот за Европа . За да продължи това, би трябвало да пригодим нашия съюз към актуалните провокации , пред които сме изправени, Европа би трябвало да поеме повече отговорност в политиката за сигурност и защита . И не би трябвало да забравяме кое прави НАТО мощно през последните 70 години, оттатък Атлантическия океан - неговата непоклатима единодушие . "
 Съединени американски щати и Столтенберг подлагат на критика Макрон - Европейски Съюз не може без нуклеарното въздържане на НАТО
Съединени американски щати и Столтенберг подлагат на критика Макрон - Европейски Съюз не може без нуклеарното въздържане на НАТО

" Съединени американски щати поставя големи старания " и желае оптимално единение с Европа в границите на НАТО

Тезата на Маас, който приема по-примирителен звук от френския водач , идва, когато външните министри от 29-те държави-членки на НАТО се събраха в Брюксел за среща, засенчена от мненията на Макрон и продължаващото военно навлизане на Турция в Северна Сирия.

Много съдружници по НАТО също са разтревожени от капацитета за конфликти на среща на върха в Лондон идващия месец с Доналд Тръмп. Американският президент остро подлага на критика европейските страни и по-специално Германия, че не съумяха да изразходват повече за въоръжените си сили.

Маас съобщи, че съдружниците би трябвало да " развиват НАТО , както концептуално, по този начин и политически " с " политически живи кафези ", кимване към диагнозата на Макрон за " мозъчната гибел ".
 Европа основава лични Противовъздушна отбрана и ПРО с галактическо прихващане Обновена
Европа основава лични Противовъздушна отбрана и ПРО с галактическо прихващане

" Спектърът на закани за европейската територия се развива "

Целта на проекта на Маас е да спре НАТО да се концентрира прекомерно тясно върху защитата и да ускори политическата функционалност на съюза. Акцент на рецензията на Макрон е неналичието на съвещания в НАТО по отношение на оповестеното на Тръмп за евакуиране на американски войски от Северна Сирия и последвалата военна интервенция на Турция в района.

Рейнер Брюл, представител на немското външно министерство, съобщи, че Маас ще предложи основаване на комисия от специалисти , ръководена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, да стартира полемика за " централните политически и трансатлантически въпроси " пред НАТО.

Брюл разяснява, че НАТО е претърпял редица " стрес проби " през последните месеци , които са довели до възприятие на неустановеност измежду членовете на съюза.

" Германското държавно управление желае да помогне на държавите-членки да си върнат доверието към НАТО ", сподели той и добави, че задачата е била да се ускори политическата полемика в алианса и " да се създаде обща визия за бъдещето ".
 Съединени американски щати усилват с над 10 пъти военния си контингент в Полша
Съединени американски щати усилват с над 10 пъти военния си контингент в Полша

С това той ще стане над 45 000 души

София Беш, експерт по защита и сигурност в Центъра за европейски промени разяснява че проектът на Маас наподобява сериозен и отразява както централната роля на НАТО в немската отбранителна политика , по този начин и желанията на Берлин за " промяна посредством преразглеждане ".

Но тя добавя, че предложенията наподобява не са ориентирани към доста от по-широките разграничи, които са заразили алианса , в това число натискът върху Берлин да извърши уговорката да изразходва 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година

" Комисия няма да реши проблемите с доверието, с които се сблъсква НАТО , проблемите със шерването на тежестта, неналичието на споделена вероятност за заканите и нелибералните членове в личните си редици ", изяснява тя.

" Въпросът е дали съдружниците на Германия ще бъдат удовлетворени от всяко предложение от Берлин, което не е това, което желаят най-вече от Германия: да харчи 2% за защита. "
 НАТО и
НАТО и " разрушителят " Макрон

Атлантиците да чуят предупредителните камбани, не да се впускат в анатема и обиди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР