Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска днес руският президент Путин и

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска днес руският президент Путин и
Коментари Харесай

Германският президент поиска Путин и Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска през днешния ден съветският президент Путин и външният министър Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага по обвиняване във военни закононарушения. Призивът си той насочи от Хелзинки, където е на аудиенция, с цел да алармира поддръжката на Германия за участие на Финландия в НАТО.

" Всички, които са отговорни за зверствата, би трябвало да дават отговор. Не единствено бойците, а и тези, които носят политическата отговорност “, съобщи немският президент през днешния ден пред списание „ Шпигел “.

Снимките от Буча са потресаващи, едвам съумях да понеса гледката, добави той.

„ Тези фотоси демонстрират още един път какъв брой незаконно е нападението на Русия над Украйна, какъв брой гибел и страдалчество донесе. Това ни прави гневни и тъжни “, сподели още Щайнмайер.

Президентът призна, че до последно се е надявал на някакъв излишък от рационалност в Путин и войната против Украйна го е изненадала.

„ Не имах вяра, че Путин ще рискува политическото, икономическото и моралното руиниране на личната си страна поради имперските си мании. Това нахлуване ме раздруса “, признава още президентът.

„ Не бива да вършим услуга на съветския президент, като позволяваме да трансферира виновността за ставащото върху нас. Аз работя цялостен живот за това да няма война и не се получи. Защо? Целта ли беше неверна? Това са дебатите, които би трябвало да проведем “, добавя още той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР