Германският канцлер Олаф Шолц заяви подкрепата си за членството на

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви подкрепата си за членството на
Коментари Харесай

Олаф Шолц отговори на Радев и поиска дa не се поставят нови условия за европреговорите на Скопие

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи поддръжката си за участието на Северна Македония в Европейски Съюз и прикани да не бъдат поставяни нови условия за договарянията на страната към блока.

Позицията му идва в отговор на думите на българския президент Румен Раде, които неотдавна загатна, че конституционните промени в Скопие са единствено авансово изискване за началото на договарянията за нейното еврочленство.

" Това е естествен интеграционен развой, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните връзки ", съобщи Шолц след среща с македонския министър председател Димитър Ковачевски.

Канцлерът на Германия за следващ път изрази поддръжката си към участието на Северна Македония в Европейски Съюз и уточни, че в този момент страната би трябвало да извърши обещаната конституционна промяна, с която да отпаднат всички спънки по пътя ѝ към блока.

От своя страна, Ковачевски даде знак, че чака усъвършенствания на връзките сред София и Скопие и посочи, че двете страни към този момент са провели срещи сред своите министри на земеделието и тези на труда и обществената политика. Предстоят срещи и сред външните министри.

Преди дни висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел разяснява пред БНР, че няма спънки за присъединението на Северна Македония към блока.

Радев обаче не беше изключително склонен с това изказване и до европейските институции и водачи, с цел да им се оплаче от Скопие и да го упрекна в лобизъм.

Лидерите на Европейски Съюз дадоха утвърждението си за бъдещо присъединение на РСМ и Албания още през 2020 година България обаче блокира старта на договарянията с аргумента, че Скопие не е спазила елементи от Споразумението за добросъседство и другарство от 2017 година, подписано сред двете страни.

Впоследствие София се съгласи да даде зелена светлина за договарянията, само че при избрани условия - промени в макоднската конституцията, които да признаят българското малцинство в страната. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче се опълчва на тази концепция и все още измененията към момента не са утвърдени.

Премиерът на страната обаче чака и това предизвикателство да бъде преодоляно и македонските депутати " да покажат държавническо отношение " и да одобряват промяната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР