Германският канцлер Ангела Меркел коментира в четвъртък коронавирусната пандемия, заявявайки,

...
Германският канцлер Ангела Меркел коментира в четвъртък коронавирусната пандемия, заявявайки,
Коментари Харесай

Меркел: Вижда се светлина в края на COVID тунела. Ще победим този вирус!

Германският канцлер Ангела Меркел разяснява в четвъртък коронавирусната пандемия, заявявайки, че " можем да забележим светлина в края на тунела " и потвърждавайки, че " ще победим този вирус ".

Тя обаче предизвести също по този начин, че COVID-19 " ще бъде с нас още дълго " и уточни " големите " стопански вреди, породени от пандемията.

Агенция Ройтерс припомня, че днешното изявление на Меркел е реалност 24 часа, откакто в сряда тя се отхвърли от контрактуваните с водачите на 16-те федерални райони единствено ден по-рано проекти за непоколебим локдаун в Германия по време на удължени до пет дни Великденски празници (1-5 април). Подобен локдаун има за цел да се прекрати надигащата се трета вълна на коронавирусната пандемия в страната, като вчерашният отвод от този проект стартира да повдига опасения, че немската канцлерка е изгубила контрола си на рецесията.

В 27-минутно послание към депутатите в четвъртък Ангела Меркел призна какъв брой сложен е животът на доста хора, само че ги прикани да мислят положително, аргументирайки се, че имунизациите против COVID-19 оферират излаз от пандемичната рецесия.

" Ще отнеме още няколко месеца, само че светлината в края на тунела се вижда. Ще победим този вирус! ", съобщи тя пред депутатите от Бундестага (долната камара на немския парламент), оповестява Ройтерс.

" Сега е належащо да съберем сили и позитивен прогрес, макар че сега обстановката е сложна. Това желая от всички в тази страна ", съобщи Меркел под бурните овации на немските депутати.

По-рано в четвъртък стана ясно, че през последните 24 часа новозаразените с ковид в Германия са нарастнали с 22 657, до момента в който броят на умрелите се е нараснал с 228 до общо 75 440 от началото на пандемията. Смъртните случаи са намалели по отношение на по-рано през тази годината, когато не беше почнала имунизацията, само че приемът в отделенията за интензивно лекуване нараства и седемдневната осреднена периодичност на случаите е 113 спрямо 90 преди седмица.

Ангела Меркел се обърна към Бундестага преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз по-късно в четвъртък, като означи, че на тази среща ще се разиска по какъв начин да се подсигурява да се създават повече ваксини на европейска земя.

По въпроса за доставките на ваксини, Меркел съобщи, че Европейският съюз ще разиска способи да " стане по-независим в производството на ваксини ". Тя изясни, че въпросът е " не какъв брой ваксини сме поръчали, а какъв брой можем да си произведем " в границите на блока.

В сряда Европейска комисия вкара спомагателни условия за допускане на експорт на ваксини от Европейски Съюз, като по този метод Комисията косвено заплаши да забрани износа за страни като Англия, които имат по-високи равнища на имунизация, само че те от своя страна на изнасят имунизационни дози за Европейския съюз. Целта е да се обезпечат доставки за личните жители на европейския един блок, защото те са изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия.

" Британските индустриални обекти създават за Англия, а Съединени американски щати не изнасят ваксини, тъй че разчитаме на това, което можем да произведем в Европа ", сподели Меркел.

" Трябва да предположим, че вирусът със своите разновидности може да ни занимава за дълго време, тъй че въпросът с индустриалните мощности надвишава рамките на тази година ", добави тя.

Англия и Европейска комисия обявиха в сряда, че разискват по какъв начин могат да работят дружно, с цел да основат " печеливша " обстановка за имунизациите против COVID-19, откакто блокът заплаши да предприеме по-строги ограничения за ограничение на износа на имунизационни дози.

Преди срещата на върха на Европейски Съюз баварският министър председател Маркус Зьодер поддържа апелите за надзор в Европа върху износа на ваксини.

" Трябва да има възбрана за експорт на европейски ваксини за страни, които сами създават ваксини и не доставят нищо за Европа ", написа той в Туитър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР