Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори

...
Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори
Коментари Харесай

Нови избори биха били по-добри за Германия от кабинет на малцинството, обяви Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че би предпочела нови избори в страната пред опцията да оглави държавно управление на малцинството, откакто проучвателните диалози за сформиране на съдружно държавно управление се провалиха сутринта. В изявление за телевизия ZDF тя сподели, че вотът би бил по-добро решение и че проектите ѝ не са да оглави кабинет, който да няма болшинство в Бундестага, защото би предпочела устойчиво държавно управление.

На фона на спекулации, че би могла да подаде оставка поради несполучливите договаряния Меркел сподели, че не вижда причина да се отдръпна като водач на Християндемократическия съюз (ХДС) и добави, че блокът ѝ би отишъл на нов избор по-консолидиран, в сравнение с беше преди.

Тя сподели още, че е подготвена за още четири години като канцлер - възможен четвърти мандат - и че е почувствала като значимо да изпрати сигнал на непоклатимост за страната и за Европа и света. Попитана за опцията за " огромна коалиция " със социалдемократите (досегашен сътрудник във властта), тя отвърна, че би предпочела да изчака срещата с другите огромни партии при президента Франк-Валтер Щайнмайер, която следва в сряда. Меркел в същото време акцентира, че претенции за оставката ѝ (каквито насочиха някои политически лидери) не биха били положително начало на съдружни договаряния. Тя също по този начин даде да се разбере, че не би позволила партията ѝ да е подвластна от крайнодясна организация в Народното събрание.

Канцлерът посочи и разочарованието си, че либералите от Свободната демократическа партия (FDP) са решили да изоставен съдружните договаряния. По-рано водачът на FDP Кристиан Линднер сподели, че въпреки търсенето на компромис постоянно да е належащо, то не може да е на цената на " главните правила ", които споделят политическите сили и от които не трябва да отстъпват. Крайнодясната " Алтернатива за Германия " насочи към договарящите обвинявания, че са " измамили " гласоподавателите, тъй като договарянията им още от началото на сиби обречени на неуспех.

В понеделник след обяд Щайнмайер разгласи, че който е поел отговорността да сформира държавно управление, не трябва толкоз елементарно да се отхвърля от нея.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (189)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР