Германският канцлер Ангела Меркел иска повече правомощия за федералното правителство

...
Германският канцлер Ангела Меркел иска повече правомощия за федералното правителство
Коментари Харесай

Меркел: Искам повече правомощия в COVID кризата!

Германският канцлер Ангела Меркел желае повече пълномощия за федералното държавно управление за справяне с третата вълна на епидемията.

„ Няма просто по този начин да седнал съм и да виждам със скръстени ръце по какъв начин се заразяват по 100 000 души дневно “, съобщи Меркел в изявление за публичната телевизия ARD.

Миналата седмица Ангела Меркел се принуди да се извини за юридически неиздържаното решение, взето на среднощно съвещание с министър-председателите на 16-те немски провинции да наложи цялостен локдаун за Великден. А опозицията в Бундестага я попита дали още има поддръжката на парламентарното болшинство и ѝ изиска избор на доверие.

„ Някои федерални провинции интерпретират доста свободно решенията ни и това напълно не ме радва “, сподели тя.

Година след началото на пандемията Меркел се видя принудена да признае, че форматът 16+1 – провинции и канцлер, не е най-хубавият за взимане на решения за ограничение на болестта. По думите ѝ министър-председателите подценяват третата Covid вълна и по тази причина би трябвало в обозримо бъдеще да се разширят пълномощията на федералното държавно управление.

„ Една опция е да преработим закона за отбрана от инфекции и да конкретизираме по кое време какви ограничения би трябвало да влязат в действие. Длъжни сме да ограничим разпространяването на болестта, само че сега това просто не се случва “, сподели тя.

Налагането или анулацията на ограничаващи ограничения е уредено в закона за отбрана от инфекции, само че за използването им отговорност носят районните управляващи. Затова в обособените провинции на Германия важат разнообразни ограничавания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР