Германският канцлер Ангела Меркел и лявоцентристките й съюзници отхвърлиха призивите

...
Германският канцлер Ангела Меркел и лявоцентристките й съюзници отхвърлиха призивите
Коментари Харесай

Меркел отхвърли призивите за принудително изкупуване на апартаменти от компании

Германският канцлер Ангела Меркел и лявоцентристките й съдружници отхвърлиха апелите за насилствена продажба на жилищата, благосъстоятелност на компании, в отговор на повишаващите се наеми и цени на жилищата в немските градове, съобщи " Асошиейтед прес ".

Активисти, бранители на по-ниските наеми, в Берлин започнаха акция в събота, с която да принудят градските управляващи да изземат над 250 хиляди жилището на стойност милиарди. Германският държавен представител Щефен Зайберт сподели през вчерашния ден, че съгласно канцлера това не е вярното решение. Той добави, че ключът към жилищата на налични цени не е изземането, а съществуването на задоволително жилища.

Андреа Налес - водач на социалдемократите, по-малкия сътрудник в обединението на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, сподели, че експроприацията не е " погрешно решение ".

Десетки хиляди души излязоха в събота по улиците на Берлин на митинг против непрестанно растящите наеми и дефицита на жилища в немските градове. По-малки демонстрации имаше в Мюнхен, Кьолн и Дрезден. Гневът на хората е ориентиран против частните компании, притежаващи жилища и отдаващи ги чартърен. При частните компании през 2013 година жилищата са били по-скъпи от общинските приблизително със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 година - 1.30 евро, сочат данни на Германския стопански институт.

В Берлин уредниците на митингите оповестиха петиция за референдум в поддръжка на концепцията общинските управляващи да изкупят жилища от частни компании-собственици, които имат над 3 хиляди жилища. Те упорстват цената на договорката да бъде определяна, като се отчетат ползите на елементарните хора, а не пазарната стойност.

Основният обект на неодобрение е най-големият притежател на жилища в Берлин - компанията " Дойче вонен " (Deutsche Wohnen), която има 111 500 жилището в столицата с приблизителна пазарна стойност към 15.2 милиарда евро. Повечето от тях компанията купи от градските управляващи през последните десетина години. Ако настояването за изкупуване на жилищата на частни компании стане действителност, това може да засегне освен жилища на " Дойче вонен ", само че и на още няколко компании - т.е. близо 243 хиляди жилището на стойност над 36 милиарда евро.

Германският закон разрешава експроприацията като незабавна мярка, само че съгласно берлинските управляващи насилственото изкупуване ще коства на така и така мощно задлъжнялата провинция над 30 милиарда евро (33.6 милиарда долара), отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР