Германският износ е нараснал с 1.7% на годишна база през

...
Германският износ е нараснал с 1.7% на годишна база през
Коментари Харесай

Германският износ за САЩ нараства въпреки напрежението в търговията

Германският експорт е повишен с 1.7% на годишна база през третото тримесечие след спад с 1.3% през второто, като Съединени американски щати и Франция остават главните търговски сътрудници на Германия.

Силният експорт на Германия за Съединени американски щати е оказал помощ на най-голямата европейска стопанска система да избегне криза през третото тримесечие. Германските компании са се възползвали от по-слабия курс на еврото и продължаващите търговски разногласия сред Съединени американски щати и Китай.

Подробните данни за търговията, оповестени в четвъртък, демонстрират, че търсенето на немски артикули от страна на Съединени американски щати остава мощно и не се е повлияло от заканите на президента Доналд Тръмп за увеличение на митата при импорт на европейските коли, оповестява Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Експортно насочената немска стопанска система избегна рецесията (спад на Брутният вътрешен продукт в две поредни тримесечия по отношение на предходното) през третото тримесечие, като регистрира най-малък растеж от 0.1% по отношение на второто. В основата на това изненадващо показване са потребителските и държавните разноски, строителството и износа, който е бил по-висок, в сравнение с през предходните три месеца.

Възстановяване на експорта

Общо износът е повишен с 1.7% на годишна база през третото тримесечие след спад с 1.3% през второто, като Съединени американски щати и Франция остават главните търговски сътрудници на Германия, демонстрират данните на Федералната статистическа работа.

Германският износ за Съединени американски щати се е повишил със 7.6% на годишна база през третото тримесечие след 5.3% нарастване през предходното. Износът за Франция се е повишил с 3.1% в съпоставяне със същия интервал на предходната година след застоялост през второто тримесечие.

" Износът за Съединени американски щати се прави безпроблемно ", съобщи пред организацията Габриел Фелбермайер, президент на Института за международна стопанска система в Кил, като напомни, че еврото се е обезценило с 14% по отношение на $ от началото на 2018 година По-слабото евро прави немския експорт по-конкурентен.

" Силният $ е един от макроикономическите странични резултати на комерсиалната политика на Тръмп по отношение на Китай. Това води до отклоняване при търговията ", изяснява Фелбермайер. Това значи, че Съединени американски щати все по-често купуват артикули от Европейския съюз и Германия, защото митата усилват конкурентния импорт от Китай.

Съединени американски щати и Китай към този момент втора година са в комерсиална война, откакто си постановиха взаимно мита за стотици милиарди $. Това се отразява на световната търговия и растежа.

Но Фелбермайер предизвестява, че несигурността, основана от комерсиалната политика на Тръмп, в средносрочен проект ще докара до по-голямо произвеждане на немски компании в Съединени американски щати, което ще отслаби износа. " Преместването на работни места към този момент се случва, само че към момента не се вижда в данните за износа ", споделя той.

По-слабо показване в Китай

Силните продажби в Съединени американски щати и Франция помогнаха на Германия да компенсира застоя в износа за Китай. Те набъбнаха единствено с 0.3% на годишна база през третото тримесечие, спрямо 1.8% през второто тримесечие и с 6.3% през първото.

Това допуска, че Германия към този момент мъчно може да разчита на китайското търсене за поддържане на експорта, което е допустимо да се отрази на стопанската система й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР