Германският федерален канцлер Ангела Меркел ще получава около 15 хил.

...
Германският федерален канцлер Ангела Меркел ще получава около 15 хил.
Коментари Харесай

Каква ще е пенсията на Меркел след напускането на канцлерския пост

Германският федерален канцлер Ангела Меркел ще получава към 15 хиляди евро ежемесечна пенсия откакто напусне поста. Данните бяха оповестени от Съюза на данъкоплатците в Германия, който прецизира, че многогодишният стаж на Меркел в Бундестага, в държавното управление и като началник на държавното управление ѝ дават право на такава пенсия, съобщи Дойче веле.

Самата сума се образува въз основата на разнообразни закони. Пенсията на Меркел за активността ѝ в Народното събрание се начислява в сходство със Закона за депутатите в Бундестага; за работата в държавното управление – по Закона за федералните министри.

Съгласно Закона за депутатите от Бундестага, да вземем за пример, тя има право на оптималната пенсия в размер на 65 % от заплатата, защото работният ѝ стаж там е съвсем 31 години.

Както всички някогашни ръководители на немското държавно управление и президенти на страната, след пенсионирането си Меркел има право на собствен офис и незначителен брой щатни чиновници, измежду които офис управител, двама асистенти, секретар и водач.

Меркел ще остане канцлер на Германия до изборите за нов парламент на 25 септември, след които отпред на държавното управление ще застане нов канцлер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР