Германските власти заявяват, че сигурността на доставките е гарантирана -

...
Германските власти заявяват, че сигурността на доставките е гарантирана -
Коментари Харесай

Намаляване на потреблението на газ с 15% в Европа може да стане и задължително

Германските управляващи декларират, че сигурността на доставките е обезпечена - най-малко към този момент, откакто съветската компания " Газпром " взе решение в последния миг да не включва още веднъж основния газопровод " Северен поток 1 " след ремонт. Хранилищата се запълват и се търсят нови източници на газ, отбелязва Bloomberg.

Но Клаус Мюлер, ръководител на енергийния регулатор на Федералната организация за мрежите, предизвести предишния месец, че даже при 95% запълване на газовите складове, те ще бъдат задоволителни единствено за два и половина месеца ползване, в случай че Русия спре потока. В момента запасите в Германия са към 85%.

" Европейски Съюз към този момент е в алената зона, защото е належащо в допълнение понижаване на потреблението ", сподели Тиери Брос, професор по интернационална енергетика в Sciences Po в Париж. По негови оценки е належащо да се понижат още 3% от потреблението.

Европейският съюз към този момент е основал доброволна цел за понижаване на потреблението на газ с 15%, като при нужда може да я направи наложителна. Според дипломати от Европейски Съюз, до момента в който министрите на енергетиката се приготвят за изключително съвещание на 9 септември, в този момент евентуално ще бъдат прегледани стъпки, които преди изглеждаха немислими.

Германия е създала собствен личен проект за деяние при изключителни обстановки. Последният стадий - който към момента следва да бъде утвърден - включва нормиране на потреблението.

От седмици европейските политици се приготвят за вероятността за понижаване на доставките и се пробват да намерят способи за понижаване на търсенето. Промишлеността към този момент стопира работа, а еврото се срутва поради икономическите вреди, нанесени от енергийната война на Москва. С напредването на зимата решимостта на Европа да продължи да поддържа Украйна против Русия може да бъде подложена на тестване.

Макар че 15-процентното понижение на търсенето на газ, за което упорства Европейски Съюз, може да разреши на блока да избегне нормирането, до момента държавните управления не бързат да подхващат дейности за понижаване на потреблението. През юли Европейската комисия предизвести, че една извънредно студена зима или по-малък импорт на газ от различни източници ще усили риска от " по-нататъшни фрапантни понижения ".

Цените на газа се намалиха предходната седмица, защото търговците от ден на ден чакаха " Газпром " да възобнови подаването след сигналите от Москва, че възобновяването е на път да се случи. В последния миг, единствено няколко часа откакто Г-7 реализира единодушие да наложи таван на цените на съветския нефт, " Газпром " съобщи, че тръбата ще остане затворена, защото по време на поддръжката е била открита щета.

Цените, които към този момент са четири пъти по-високи от тези преди една година, ще скочат в понеделник, което ще окаже още по-голям напън върху индустрията и семействата, както и върху политиците да подхващат дейности.

Пълното прекъсване на " Северен поток 1 ", който минава през Балтийско море до Германия, оставя единствено два съществени маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и един през " Турски поток " през Черно море. Потоците през Украйна също бяха мощно лимитирани, като действа единствено едно от двете разклонения.

Спирането на основния газопровод за неопределен срок също по този начин ускорява натиска върху Германия да резервира за по-дълго нуклеарните електроцентрали, които планираше да затвори тази година - решение, което би било противоречиво. Правителството съобщи, че към момента чака резултатите от стрес тестванията, преди да вземе решение, само че този ход наподобява все по-вероятен.

Удължаването на периода на употреба на две атомни електроцентрали би икономисало 2,3% от потреблението на газ. Това е 5,4 милиона кубически метра дневно.

" Удължаването на периода на употреба на нуклеарните централи не изисква огромни старания за Германия и несъмнено ще докара до смяна ", сподели Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF. " Всеки милион кубически метра газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължение на намаляването на потреблението на газ в енергийния бранш ”.

След прекъсването на " Северен поток 1 " и ограничението на потоците през Украйна в този момент доста зависи от времето.

Според Maxar Technologies LLC октомври, началото на зимния отоплителен сезон, към този момент наподобява мек, като в северна и западна Европа се чакат температури над нормата. От това, какъв брой скоро ще застудее, ще зависи какъв брой бързо Европа ще изразходва запасите си от газ в хранилищата.

Азия и Европа се конкурират за полутечен природен газ и в случай че зимата е изключително студена и в двата района, съществува риск газът в европейските складове да се изчерпи към края на зимата. Политиците ще се надяват пролетта да пристигна по-рано.

" За Германия ще бъде предизвикателство да преживее зимата ", споделя Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. " Това безспорно ще докара до ограничение на потреблението ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР