Германските власти разследват аудиозапис, за който се твърди, че е

...
Германските власти разследват аудиозапис, за който се твърди, че е
Коментари Харесай

Опасения за шпионаж. Берлин разследва предполагаем запис от разговор на германски военни, изтекъл в Русия

Германските управляващи проверяват аудиозапис, за който се твърди, че е от диалог на високопоставени немски военнослужещи, съобщи Ройтерс. В записа, който е оповестен в съветски медии, се разисква военна помощ за Украйна .

Новината идва две седмици след Мюнхенската конференция за сигурност, на която в оправянето ѝ с. На конференцията немският канцлер Олаф Шолц беше запитан дали страната му ще даде на Украйна крилати ракети с огромен обхват „ Таурус “ . Шолц сподели, че би трябвало да пристигна „ подобаващият миг “ за това.

В публикувания в този момент запис се твърди, че немски офицери разискват точно възможна доставка на ракети „ Таурус “ на Киев, която Шолц за момента отхвърля. Говори се и за вероятни военни цели, както и за образованието на украински военнослужещи.

Записът беше оповестен за пръв път в петък от журналистката от съветската държавна телевизия Маргарита Симонян .

В събота представител на немското министерство на защитата сподели, че не може да удостовери достоверността на записа, само че Федералната работа за военно контраразузнаване проверява въпроса и ще предприеме всички нужни ограничения.

Въпреки че достоверността му не е доказана, приключването на записа провокира опасения за шпионаж в Германия , както и апели за уточнения от страна на Русия .

Шолц, който разяснява случая по време на посещаване в Рим, сподели пред публицисти, че евентуалното приключване на информация е „ доста съществено “.

„ Ето за какво в този момент то се обяснява доста деликатно, доста интензивно и доста бързо “, добави канцлерът.

Посолството на Русия в Берлин не е дало отговор на питане на Ройтерс с молба за коментар по отношение на изказванията за вероятен шпионаж. Говорител на съветското външно министерство съобщи в обществените мрежи в петък, че желае „ пояснение от Германия “.

В събота съветският външен министър Сергей Лавров приказва пред публицисти за „ хитрите проекти “ на немските въоръжени сили по отношение на аудиозаписа и назова диалога „ искрено саморазкриване “.

Родерих Кизеветер , член на немския парламент, сподели, че счита записите за достоверни.

„ Русия демонстрира какъв брой мощно употребява шпионажа и саботажа като част от хибридната война. Може да се чака, че тази информация е изтекла, с цел да повлияе на решенията, да се дискредитират и манипулират хора “, споделя той пред немски вестник.

Междувременно в събота украинският президент Володимир Зеленски сподели, че страната му се нуждае от „ повече противовъздушна защита от нашите [западни] сътрудници “. Това се случи след съветски офанзиви с дронове против разнообразни градове в Украйна, които убиха най-малко четирима души.

„ Трябва да укрепим украинския въздушен щит, с цел да защитим народа си от съветския гнет “, сподели Зеленски и добави, че „ повече ракети за системите за противовъздушна защита ще спасят човешки животи “.

На 24 февруари 2024 година се навършиха две години от началото на съветското навлизане в Украйна. От 2022 година насам Съединени американски щати и страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепят нападнатата от Русия страна с военна и финансова помощ.

През последните месеци обаче тази поддръжка беше по-ограничена, а при започване на 2024 година Зеленски сподели, че страната му, с цел да спре съветската войска. В Съединени американски щати поддръжката беше, а в Европейски Съюз -.

В началото на февруари Европейски Съюз въпреки всичко за Киев в размер на 50 милиарда евро.

Този понеделник водачите на Европейски Съюз, в това число канцлерът Олаф Шолц, се споразумяха да основат и бомби със междинен и дълъг обхват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР