Германската верига Praktiker имаше бизнес и в България, но през

...
Германската верига Praktiker имаше бизнес и в България, но през
Коментари Харесай

Британската група Kingfisher приключи придобиването на Praktiker в Румъния

Германската верига Praktiker имаше бизнес и в България, само че през 2014 година магазините й бяха продадени на притежателите на веригата " Технополис " - " Видеолукс холдинг "

© Асен Тонев Още по тематиката
Оттеглянето на Praktiker и Baumax донесе растеж в приходите ни

Андрей Евтимов, изпълнителен шеф на " Доверие Брико ", разрастваща веригата Mr. Bricolage, пред " Капитал "
3 апр 2015
BauMax затваря магазините си в Турция
6 апр 2014 Британската група Kingfisher разгласи, че е завършила придобиването на магазините от веригата Praktiker в Румъния. Цената на договорката не беше оповестена, а регулаторните органи към този момент я утвърдиха, оповестява SeeNews.

По-голям състезател

Британската компания е купила всички акции на Praktiker Румъния от турския вложител Омар Суслъ, който от 2014 година е единствен акционер във веригата. Британската компания разгласи желанието си за придобиването през август. Praktiker е един от основните играчи на пазара на магазини от вида " направи си самичък " в Румъния. През предходната година приходите на веригата са били 140 млн. евро и е разполагала с 27 обекта в 23 града в страната. Веригата обаче е отчела загуба от 2.5 млн. евро през 2016 година

След договорката Kingfisher ще има общо 42 магазина в северната ни съседка. Компанията към този момент оперира 15 магазина под марката Brico Depot. Romania Insider напомня, че английската компания през 2013 година купи мрежата на Bricostore за 75 млн. евро от френската група Bresson. В следствие те бяха ребрандирани на Brico Depot, чийто модел се оказа сполучлив за Франция и Испания. Британската компания счита, че този формат има капацитет за интернационално развиване. Затова и магазините на Praktiker в Румъния ще се трансфорат в Brico Depot.

Разрастване

" Придобиването на Praktiker Romania ни обезпечава мощно наличие в страната. Искаме да помогнем на нашите клиенти да подобрят и персонализират домовете си и се радваме, че от ден на ден от тях ще се възползват от качествени артикули на положителни цени ", декларира основният изпълнителен шеф на Brico Depot Румъния Адела Смеу.

Kingfisher е интернационална верига с над 1200 магазина в 10 страни в Европа, в това число Русия и Турция. Компанията разполага с към 77 хиляди чиновници. Приходите от продажби на групата доближава 11.2 милиарда паунда.

Германската верига Praktiker имаше бизнес и в България, само че през 2014 година магазините й бяха продадени на притежателите на веригата " Технополис " - " Видеолукс холдинг ". До договорката се стигна, откакто компанията майка Praktiker влезе в процедура по неплатежоспособност и стартира да продава филиалите си във всички страни. " Видеолукс холдинг " продължи да развиват веригата в бранша " направи си самичък " и резервира марката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР