Германската провинция Бавария сключи предварителен договор за закупуване в най-скоро

...
Германската провинция Бавария сключи предварителен договор за закупуване в най-скоро
Коментари Харесай

Бавария сключи предварителен договор за доставка на Спутник V

Германската провинция Бавария подписа прелиминарен контракт за закупуване в най-скоро време на 2,5 милиона дози от съветската ваксина против КОВИД-19 Спутник V, предадоха Франс прес и ДПА.

Това ще стане, при условиe че европейският здравен регулатор я утвърди за потребление в Европейски Съюз, посочи баварският министър председател Маркус Зьодер. Тогава немската провинция ще получи контрактуваните дози до юни.

Преговорите са били водени с фармацевтична компания в Илертисен. Фирмата Р-Фарм Германия, филиал на съветския колос за произвеждане на лекарства Р-Фарм, има индустриална линия в този баварски град и е в позиция да създава и съветската ваксина, съгласно няколко немски медии.

Миналия месец Зьодер прикани Европейската организация по медикаментите (ЕМА) да форсира процедурата по одобрение на съветската ваксина.

Бавария е първата немска провинция, направила такава поръчка. Това стана в миг, когато имунизационната акция напредва постепенно в цялата страна поради проблеми с логистиката и броя на наличните дози, отбелязва Агенция Франс Прес.

ЕМА сега прави обзор на Спутник V за възможното й одобрение за приложимост в Европейски Съюз. Очаква се специалисти на организацията да пътуват до Русия този месец, с цел да следят производството и съхраняването на имунизацията, отбелязва ДПА.

Германия даде да се разбере, че ще изчака утвърждението на европейския лекарствен регулатор, преди да стартира договаряния за пазаруване на дози от Спутник V. Страната обаче се очерта като един от главните покровители на съветската ваксина в Европа, отбелязва Агенция Франс Прес.

Други западни страни пък упрекват Русия, че употребява Спутник V като инструмент за геополитическо въздействие - нещо, което тя отхвърля.

На фона на бавния прогрес на имунизационната акция в Европейски Съюз, Австрия и Словакия оповестиха, че независимо договарят непосредствено с Русия за ваксини, настрана от количествата дози от препарати на западни компании, поръчани от Европейската комисия. Към този миг Унгария е единствената страна от съюза, в която Спутник V към този момент се употребява.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР