Германската икономика ще се свие повече от очакваното през тази

...
Германската икономика ще се свие повече от очакваното през тази
Коментари Харесай

Институтът Ifo: Германската рецесия ще бъде по-дълбока от очакваното

Германската стопанска система ще се свие повече от предстоящото през тази година, защото стабилната инфлация оказва своето отрицателно въздействие върху частното ползване. Това се показва от частния институт Ifo, който показа своите прогнози за най-голямата стопанска система в Европа.

Германската стопанска система се измъква доста постепенно от рецесията “, сподели ръководителят на икономическите прогнози на Ifo Тимо Волмерсхаузер.

Брутният вътрешен артикул на най-големия търговски сътрудник на България се чака да спадне с 0.4% тази година, повече от прогнозата за -0.1% на института Ifo през март.

Когато съпоставяме Германия с нашите съществени търговски сътрудници, от тези страни най-малко се чака да отбележат напредък “, сподели Волмерсхаузер.

Ifo предвижда, че Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0.6% тази година, а на Съединени американски щати – с 0.9%.

Икономическият институт също по този начин понижи прогнозите за Германия през 2024 година до 1.5% растеж на Брутният вътрешен продукт, което е спад по отношение на 1.7%, които очакваше преди.

Прогнозите са, че инфлацията ще се намали постепенно от 6.9% през 2022 година до 5.8% тази година и до 2.1% през 2024 година По отношение на главната инфлация, институтът Ifo предвижда, че тя ще се усили до 6% тази година от 4.9% през предходната, преди да спадне до 3% през 2024 година

Заради инфлацията частното ползване ще спадне с 1.7% тази година, предвиждат от икономическия институт. През 2024 година се чака да регистрира нарастване от 2.2%.

Броят на безработните ще нарасне леко през 2023 година, само че равнището на безработица ще остане непроменено по отношение на миналата година на равнище 5.3% тази година, а през 2024 година ще се увеличи до 5.5%.

Новите държавни заеми ще спаднат от 106 милиарда евро през 2022 година до 69 милиарда тази година и 27 милиарда през идната, съгласно оценките на Ifo.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР