Германската икономика се сви по-слабо от очакваното през последното тримесечие

...
Германската икономика се сви по-слабо от очакваното през последното тримесечие
Коментари Харесай

Германската икономика се сви по-малко от очакваното в края на 2021 г.



Германската стопанска система се сви по-слабо от предстоящото през последното тримесечие на 2021 година, като спадът беше предизвикан от въведените отначало рестрикции поради мощната четвърта Covid вълна, провокирана от варианта  Омикрон, които противоепидемични ограничавания навредиха на бизнес интензивността.

Брутният вътрешен артикул на водещата европейска стопанска система се сви с 0,3% през последното тримесечие на 2021 година по отношение на третото тримесечие, когато набъбна с 1,7 на 100, до момента в който експресните данни на немската статистика Destatis демонстрираха по-силен спад от 0,7 на 100.

Промяна на Брутният вътрешен продукт по отношение на предходното тримесечие



Това докара и до по-добро от предварителните оценки повишаване на немската стопанска система през цялата минала година с 2,9% при предишна оценка за агресия с 2,8 на 100.

Спрямо последното тримесечие на 2020 година, Брутният вътрешен продукт се увеличи с 1,8% в края на 2021 година при експресна оценка за напредък с 1,4%, само че след агресия с 2,8% през третото тримесечие.

Промяна на Брутният вътрешен продукт по отношение на година по-рано



Спрямо края на 2019 година (преди началото на коронавирусната пандемия) Брутният вътрешен продукт на Германия в края на 2021 година е към момента с 1,1% под равнището от преди пандемията, като съгласно експресната оценка на Destatis икономическото закъснение беше с 1,5 на 100.

Ограниченията, наложени в хода на четвъртата вълна на Covid-19 в страната, ограничиха разноските в крайното ползване на семействата, означи Destatis. След две тримесечия със обилни нараствания, потреблението на немските семейства спадна през последното тримесечие на 2021 година с 1,8% по отношение на предходните три месеца, до момента в който държаните разноски за крайното ползване се усилиха с 1%.

Бруто образуването на главен капитал в машини и съоръжение пък набъбна на тримесечна база с 0,9 на 100.

Подобрение през четвъртото тримесечие на 2021 година означи външната търговия, като износът на артикули и услуги набъбна с 4,8% по отношение на предходните три месеца, до момента в който вносът се увели1и с 5,1%, уточни немската федерална статистика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР