Германската групата KaDeWe – собственик на един от най-известните луксозни

...
Германската групата KaDeWe – собственик на един от най-известните луксозни
Коментари Харесай

Защо най-известният търговски център в Берлин KaDeWe обяви несъстоятелност

Германската групата KaDeWe – притежател на един от най-известните първокласни търговски центрове и забележителност в Берлин - разгласи неплатежоспособност.

Основанието за задействането на правосъдната процедура са " прекалено високите наеми " за парцелите на универсалните магазини.

Разходите за локациите на трите обекта на групата в Берлин, Мюнхен и Хамбург са се нараснали с съвсем 37% по отношение на 2018/2019 година, с наклонност да не престават да се качват.

Затова компанията е била принудена да подаде желае в съда, с цел да се опита да отбрани бизнеса си. Процедурата би трябвало да разреши на KaDeWe Group да приключи договорите за наем, които повече не може да извършва.

Основната ѝ комерсиална активност се развива " чудесно ", с рекорден растеж на продажбите.

Разходите за наемите, поради които групата губи сред 13 и 20% от събрания оборот на магазините, обаче вършат " на практика невероятно " тя да работи с устойчива облага.

Търговските центрове на KaDeWe ще останат отворени отсега нататък.

Всички чиновници, които са обезпечени през групови трудови контракти, към този момент ще не престават да получават възнагражденията си през скица на Федералната организация по труда.

KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) e основан още през 1907 година и е същинска емблема на немската столица. Той се намира на Витенбергплац в комерсиалния център на Берлин и една от огромните дестинации за туристи. Групата ръководи и магазините Оберполингер в Мюнхен и Алтераус в Хамбург.

Това е вторият огромен състезател на пазара в Германия, който задейства процедура по неплатежоспособност. В началото на януари веригата от молове Galeria Karstadt Kaufhof, която ръководи 92 обекта и обезпечава работа на над 15 000 души, подаде документи пред съда в Есен.

Причината за усложненията в KaDeWe и Galeria e една и съща - крахът на групата за недвижими парцели Signa, ръководена от австрийския бизнесмен Рене Бенко.

Signa e съсобственик както в немските търговски вериги, по този начин и в Selfridges в Лондон и в Chrysler Building в Ню Йорк.

За няколко години Бенко съумява да трансформира компанията си в колос на пазара на първокласни парцели в Европа, като портфолиото им се прави оценка на повече от 27 милиарда евро.

Financial Times го цитира да споделя, че " единствено папата и английската монархия имат по-добри здания от неговите ".

Бизнесът му зависи от достъп до евтини заеми, като FT настояват, че минимум 120 банки са отпускали заеми на обособени юридически лица от конгломерата Signa.

Сред кредиторите му има и европейски магнати, застрахователни компании и капиталови фондове за ръководство на парите на огромни предприемачески семейства.

Кризата на пазара на парцели поради Covid-пандемията през 2020 година сложи целия бранш в комплицирана обстановка.

Докато съперниците на Signa преструктурираха бизнеса си, с цел да спрат загубите, групата на Бенко продължава да влага в нови планове със заеми. Signa e частно следена компания и не предстои на същите правила за бистрота на финансовото положение, както обществено търгуваните сдружения.

Bloomberg прави оценка на 10,8 милиарда евро заемите на Signa Prime към 2022 година - компанията в конгломерата, която ръководи първокласните обекти.

Все по-големите разноски за строителство и нарасналите лихвени проценти през 2023 година най-сетне принуждават компанията да спре някои от главните си строителни обекти, а банкрутите стартират.

Signa държи 49,9% от акциите на KaDeWe Group, а тайландската Central Group - останалите 50,15%.

Групата обаче заплаща наем на Signa, a Central Group твърди, че не е съумяла да предоговори изискванията по контракта. Продажбите на KaDeWe през 2022/2023 година са съвсем 24% по-високи от интервала преди Covid, само че растежът на наемите е доста по-голям.

Изглежда, че производството по неплатежоспособност може би е опит на Central Group да получи надзор над всички акции на KaDeWe Group и на парцелите.

Казусът предизвика и политически реакции.

Управляващият кмет на Берлин Кай Вегнер даде обещание Сенатът да работи, с цел да подсигурява запазването на допустимо най-вече работни места в универсалния магазин.

" KaDeWe е открит в Берлин преди 117 години и е същинска берлинска институция. Поемаме ангажимент да подсигуряваме, че ще бъде открито решение за най-известния повсеместен магазин в Берлин и че ще бъдат непокътнати допустимо най-вече работни места. Несъстоятелността обаче постоянно може да предложи и опция за по-нататъшно развиване на местата, където се намират универсалните магазини ", сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР