Германия ще похарчи 83,3 милиарда евро за субсидии за газ

...
Германия ще похарчи 83,3 милиарда евро за субсидии за газ
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в Европа подготвя €83,3 милиарда за субсидии за газ и електроенергия през 2023 година

Германия ще похарчи 83,3 милиарда евро за дотации за газ и електрическа енергия през идната година, съгласно проекти, направени от Министерството на финансите, представени от Bloomberg. 

Според документа 40,3 милиарда евро ще бъдат заделени за покриване на разноските за газ и централно отопление, в това число еднократно помощ през декември за бизнеса и семействата.

Мерките би трябвало да влязат в действие през март, само че се водят диалози с доставчиците на сила, с цел да се реши дали е допустимо да се приложат по-рано.

Другите 43 милиарда евро ще бъдат употребявани за понижаване на разноските за електрическа енергия за семействата и бизнеса.

Предвидени са и 15,2 милиарда евро за акции в Uniper. Това е най-големият вносител на газ в Германия, който страната се е заела да избави поради зависимостта му от съветския газ. Около 8,5 милиарда евро са непокътнати за други затруднени енергийни компании, съгласно документа на проекта.

Планът е обвързван с неотдавна утвърждения от Германия стопански и стабилизационен фонд от 200 милиарда евро, очакван за бизнеса и семействата на фона на по-високи цени на силата. Средствата могат да бъдат получени под формата на заеми от държавната банка KfW, а финансирането ще бъде отвън естествените бюджетни разпореждания на страната.

В еврозоната до момента са изхарчени към 1,25% от икономическата продукция, или към 200 милиарда евро, за енергийна поддръжка, съгласно Еврогрупата, която сплотява финансовите министри на валутния блок.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донохоу разгласи, че основен въпрос на бюджетната политика за идната година е дали ограниченията ще бъдат удължени до пролетта и по-късно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР