Германия ще изчака поне до понеделник, за да определи дали

...
Германия ще изчака поне до понеделник, за да определи дали
Коментари Харесай

Германия ще изчака до понеделник, за да прецени дали Русия е спряла трайно газа по Северен поток 1


Германия ще изчака най-малко до понеделник, с цел да дефинира дали Русия е прекъснала доставките на газ през основния водопровод " Северен поток 1 ", оповестява Блумбърг, представена от БНР.

Работата по годишната поддръжка на " Северен поток 1 " би трябвало да завърши в четвъртък (21 юли), само че би било прекомерно рано да се откри дали доставките на съветски газ за Германия са спрени изцяло, съобщи за организацията неназован източник, осведомен с процеса. Това би отсрочило с няколко дни всеки един политически ход, от който Берлин се нуждае, с цел да се оправи с газовата рецесия, която се ускорява от седмици и заплашва стопанската система на страната.

Дори преди да бъде спряна за поддръжка през предходната седмица (на 11 юли), тръбата на " Сверен поток 1 " работеше с едвам 40% от потенциала си, откакто турбина, изпратена за ремонт в Канада, беше блокирана там поради глобите против Русия. Вестник " Комерсант " заяви по-рано тази седмица, че газовата турбина се връща назад в Германия и ще бъде превозена до Русия. Правителствен чиновник сподели, че преинсталирането ѝ ще отнеме от 5 до 10 дни.

Прекъсването провокира безпорядък в Берлин и в цяла Европа, като европейските страни бързат да намерят различни доставки. Сред политиците нарастват опасенията, че Москва няма да възобнови доставките, откакто плануваната поддръжка завърши този четвъртък.

Пълното спиране на съветските доставки може да провокира икономическа криза в Германия и е в Европейски Съюз като цяло, съгласно финален разбор на МВФ.

В момента не е ясно къде е прословутата газова турбина. Нито Siemens Energy AG, която е произвела частта и дава отговор за ремонта, нито немското държавно управление потвърдиха информацията на вестник " Комерсант ".

Притесненията по отношение на възобновяване на съветските газовите потоци нарастват, откакто " Газпром " сподели, че и други елементи, които са основни за възобновяването на цялостните доставки, също се нуждаят от поддръжка.

П-рано през днешния ден пък стана ясно, че " Газпром " е уведомил своите клиенти в Европа, че не може да подсигурява доставките заради " форсмажорни условия ".

Междувременно Германия упрекна неведнъж Русия, че употребява доставките на газ като оръжие и че блокираната турбина се употребява като опрощение за понижаване на доставките.

" Тази турбина е била употребена единствено като предлог от самото начало “, сподели говорителката на Министерството на стопанската система Беате Барон и добави: " Това е аварийна турбина. Все отново ще създадем всичко, с цел да премахнем този предлог от страна на съветския президент Владимир Путин ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР