Германия се готви да затвори близо половината от капацитета на

...
Германия се готви да затвори близо половината от капацитета на
Коментари Харесай

Германия затваря половината си ядрени мощности във възможно най-лошия момент

Германия се готви да затвори близо половината от потенциала на нуклеарната си енергетика преди края на тази година, увеличавайки натиска върху европейските мрежи, които се борят с една от най-сериозните енергийни рецесии.

Затварянето на атомните мощности Grohnde, Gundremmingen C и Brokdorf, което е част от проектите за прекъсване на нуклеарната енергетика в страната, ще оставят Германия с едвам три атомни електроцентрали, които също ще бъдат спрени от интервенции в края на 2022 година. Освен спад в доставките на ток, затварянето на мощностите ще отстрани източници на сила с невисок въглероден отпечатък в страна, където отделянето на нездравословни излъчвания е във напредък, написа Bloomberg.
Какво печели Германия от войната против атома и въглищата?
Две са значимите вести от последната седмица, свързани с немската стопанска система. Първата е, че отводът на Германия от въглища и нуклеарна енерг...
Прочети повече
След бедствието с АЕЦ Фукушима в Япония през 2011 година, Германия се зае да извади от употреба всичките си нуклеарни реактори. Към оня миг страната бе водач във възобновимата сила, само че поетапното прекъсване на нуклеарните мощности усили зависимостта от въглищата и лигнит в производството на електрическа енергия.

Германия изостана в надпреварата за въглеродна индиферентност откакто направи съществени отстъпки по отношение на лобиращите за въглища, протестиращите против вятърните ферми и производителите, изключително по отношение на автомобилните производители.

„ От позиция на чистите излъчвания постоянно е била съмнителна концепция да се затвори немската нуклеарна сила, преди централите да са достигнали края на живота си “, сподели Ханс Кьониг, началник предоставени планове в Aurora Energy Research.

" Беше ясно, че поетапното прекъсване на нуклеарната сила ще се нуждае от това централите за въглища и газ да работят повече, затова да провокират обилни спомагателни излъчвания. ", споделя той.

Атомните централи са проектирани да генерират сила непрекъснато, осигурявайки скъп запас, когато вятърът не духа или слънцето не грее. Въпреки че спиранията са оповестени от години и е малко евентуално да причинят скок в цените, премахването на 4 гигавата базово натоварване акцентира намаляващия запас от буферен потенциал в Германия. Това е една от аргументите цените да са по-високи през идната година: цената на електричеството с доставка 2022 година е скочило повече от пет пъти тази година.
Светът гори въглища повече от всеки път, макар зелените цели
Нарастващото ползване в Китай, Индия и Съединени американски щати може да вдигне международното произвеждане на сила посредством въглища до нов исторически максиму...
Прочети повече
Моментът за затваряне на атомни мощности надали може да е по-лош. Цените на електрическата енергия допират рекордни стойности в Европа, а Германия ще би трябвало да разчита на ток от газ и въглища за още над 20 години, преди и тези източници да бъдат изключени.

По думите на Ханс Кьониг, оставянето на атомните централи не е вид, защото те изискват вложения за стотици милиони евро.

От друга страна усилването на зависимостта от изкопаеми горива ще усили нездравословните излъчвания в допълнение, като Германия не е единствената с сходна вероятност. Редица страни в Европа усилиха силата, създавана посредством въглища през последните месеци, откакто доставчиците на газ не съумяха да посрещнат мощното търсене, а токът от вятърна сила не съумя да компенсира разликата.

Германия има намерение да спре всички централи на въглища до 2038 година, а тези работещи на лигнитни въглища да намалеят с 16% до 2024 година. Към тази година цените на въглеродните излъчвания и разрастването на възобновимата сила ще са лимитирали производството на въглища в Германия доста, показват от Международната организация за енергетика. (IEA)

А тази наклонност ще се умножи, като огромна част от Европа също ще реши да „ излезе от въглищата “, което ще предизвика евентуално нарастване на активите на възобновимата сила в дълготраен проект, споделя Сабрина Кернбихлер, анализатор в S&P Global Platts.
Отказът на Дания от въглищата ще ѝ коства 15 млн. $
Дания разгласи разпределяне на 100 милиона датски крони (15,55 млн. долара) за последователно унищожаване на въглищата. Съобщението беше направено...
Прочети повече
В кратковременен проект въглищата оказват помощ за превъзмогване на дефицита в доставките.

Едно немско дружество, Uniper SE, отсрочи плануваното извеждане от употреба на своята въглищна централа Scholven-B след края на 2022 година след закъснение на построяването на авариен газов блок на обекта.

Това ще обезпечи известно облекчение, защото напрежението на пазара продължава. Въпреки, че това няма да помогне на Германия да реализира нулеви цели.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР