Германия подобрява имиджа си в света и вече измества САЩ

...
Германия подобрява имиджа си в света и вече измества САЩ
Коментари Харесай

Всички обичат Германия, но германците не са във възторг от страната си

Германия усъвършенства имиджа си в света и към този момент измества Съединени американски щати от първото място в класацията на 50 страни. Тя се харесва изключително на китайците, руснаците и италианците. Германците обаче са по-скоро скептични към страната си, написа " Дойче веле ".

Изследването е извършено от нюрнбергския Институт за проучване на пазара GfK и английския политически консултант Саймън Анхълт. Те са проучили коя страна в света с какъв имидж се употребява измежду останалите. В тазгодишната ранглиста Германия заема първите места в съвсем всички от общо 6 категории - експорт, държавно управление, просвета, население, туризъм, имиграция и вложения.

Най-вече в областите просвета, ръководство и население Германия е възприемана по света извънредно позитивно. Само в категорията туризъм Федералната република попада десета измежду общо 50 изследвани страни. В останалите 5 категории тя е твърдо в топ 5. Особено позитивно на Германия гледат китайците, руснаците и италианците, излиза наяве от класацията, известна още като Anholt-GfK Nation Brands Index.

Образът на Германия се е подобрил също по този начин и в Китай, ЮАР, Съединени американски щати, Аржентина и Турция, само че се е влошил да вземем за пример в Бразилия. Резервирани са също съседите на Германия - Франция и Полша. Но също по този начин и самите германци гледат на страната си по-скоро скептично - тяхната оценка бележи спад от 0.36 пункта спрямо предходната година.

" Хората по света ни се доверяват "

Най-големият губещ обаче са Съединени американски щати - те падат на шестото място, губейки лидерската си позиция. Нещо повече - от всичките 50 изследвани страни в света Съединени американски щати са единствената нация, която събира по-малко точки отпреди.

Въпреки това Съединени американски щати са в топ 5 в категориите просвета и износ (№2), имиграция и вложения (№5). По индикатора " държавно управление " обаче Съединени американски щати се срутват на 23-то място, губейки 4 места по отношение на предходната година. " Влошаването на имиджа на страната може да се изясни с резултата " Тръмп ", неговата политика и посланието му " Америка фърст ", споделя Саймън Анхълт, създател на проучването.

Самите американци обаче считат, че страната им стои по-добре спрямо предходната година. Подобно утежняване на облика на Съединени американски щати в света за последно имаше след преизбирането на президента Джордж Уокър Буш, напомня Анхълт.

Франция е втората най-предпочитана страна в света - за пръв път от началото на проучването през 2005 година тя се изкачва на второто място. Трета е Англия, която предходната година означи забележителен спад поради референдума за Брекзит, само че в този момент се стабилизира твърдо на третото място. Четвъртата позиция си поделят Канада и Япония.

Германският външен министър Зигмар Габриел разяснява резултатите от тазгодишното проучване с думите: " Имиджът на Германия от дълго време към този момент не се дължи единствено на икономическата мощност на страната. Очевидно е, че хората по света ни се доверяват. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР