Германия, която е с най-голямата икономика в Европа и четвърта

...
Германия, която е с най-голямата икономика в Европа и четвърта
Коментари Харесай

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Германия, която е с най-голямата стопанска система в Европа и четвърта в света, навлезе в " техническа " криза. Това стана ясно, откакто брутният вътрешен артикул (БВП) на страната се сви изненадващо през първото тримесечие на 2023 година с 0,3% по отношение на последните три месеца на предходната година - когато пък означи спад с 0,5%, демонстрират ревизираните в низходяща посок данни на немската федерална статистическа работа Destatis.

Предварителните данни на Destatis демонстрираха, че немската стопанска система е стагнирала през интервала януари - март 2023 година, заяви БНР. Низходящата проверка демонстрира стопански спад за второ следващо тримесечие, " потапяйки " по този метод най-голямата стопанска система в Европа в криза, главно заради стабилно високата инфлация и скока на лихвите по заеми.

През първото тримесечие потреблението на семействата в Германия се сви с 1,2%, защото потребителите понижиха разноските си за разнообразни категории артикули, като храни и питиета, облекло и обувки и обзавеждане.

Освен това, беше регистриран спад и при покупките на нови коли, вероятно повлиян от прекъсването на безвъзмездните средства за хибридни коли и понижените безплатни средства за електрически автомобили при започване на тази година.
 Deutsche Telekom с внезапен скок на чистата облага за тримесечието
Най-голямата телекомуникационна компания в Европа с внезапен скок на чистата облага за тримесечието

Пазарната капитализацията на компанията в този момент е над 106 милиарда евро

Правителствените разноски също означиха забележителен спад - от 4,9%, обаче финансовите вложения регистрираха мощно възобновяване, нараствайки с над 3% в редица браншове - от строителство (повишение с 3,9%), до машини и съоръжение (увеличение с 3,2%).

Нетният експорт на Германия пък способства с 0,7 процентни пункта за Брутният вътрешен продукт на страната, защото износът се усили, а вносът понижа.

Въпреки слабите като цяло данни за интервала октомври 2022 година - март 2023 година, немската централна банка Бундесбанк чака стопанската система на страната да нарасне умерено през второто тримесечие, излиза наяве от месечния стопански отчет, оповестен по-рано тази седмица.
 Германското държавно управление увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната за 2023-а
Германското държавно управление увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната за 2023-а

Все отново упованията са много под постигнатото за предходната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР