Германия е блокирана от транспортна стачка. Най-натоварените летища и железопътни

...
Германия е блокирана от транспортна стачка. Най-натоварените летища и железопътни
Коментари Харесай

Преувеличена стачка. Транспортът в Германия спря, профсъюзите искат по-високи заплати

Германия е блокирана от транспортна стачка. Най-натоварените летища и железопътни гари не работят в понеделник. Това е една от най-големите стачки в страната от десетилетия. Какво желаят синдикатите?

Германският железопътен и въздушен превоз е блокиран поради национална стачка в понеделник, оповестиха интернационалните организации.

Асошиейтед прес отбелязва, че стачката е една от най-големите в Германия от десетилетия. Тя засегна също товарния железопътен и корабен превоз, откакто към протестните дейности се причислиха и служащите в пристанищата и водните пътища на страната.

Организатори на стачката са два водещи синдиката - немският синдикат на чиновниците в публичните услуги " Ферди " (Verdi) и синдикатът на работещите в железниците и превоза Е Фау Ге (EVG) . А настояванията са главно за покачване на заплатите в транспортния бранш. В понеделник следва нов кръг договаряния с работодателите.
 Празен перон на основната жп гара във Франкфурт, Германия, 27 март 2023 година
Рано сутринта Е Фау Ге заяви, представен от Шпигел, че над 30 000 души са взели присъединяване в стачката на 350 места в Германия, като се чакат над 50 митинга в цялата страна по-късно денем. " Републиката се изправя, тъй като работодателите отхвърлят ", сподели Кристиан Лорох, представител на компанията, представен от изданието.

Националната железопътна компания на Германия " Дойче бан " (Deutsche Bahn) сподели, че в резултат на трудовите митинги няма да пътува нито един от влаковете на дълги дистанции. Движението на районните влакове в Германия ще бъде " съществено редуцирано ", като се чака превозът да е усложнен и във вторник.

В понеделник сутринта представител на " Дойче бан " подлага на критика протичащото се и сподели, че " милиони пасажери, които разчитат на рейсовете и влаковете, страдат вследствие на тази пресилена, пресилена стачка ". Той сподели пред ДПА, че " не всеки може да работи от домашния си офис ", както и че хиляди компании, които получават или изпращат стоките си по железниците, също ще бъдат наранени.
Летищата
Германската летищна асоциация А Де Фау (ADV) предизвести по-рано, че до 380 000 пасажери " няма да имат опция да се възползват от полетите си ". Според А Де Фау стачката е " оттатък всяка допустима и оправдана мярка ".

Компанията " Фрапорт " (Fraport), която ръководи летището във Франкфурт, заяви, че всички постоянни пътнически полети през най-натовареното и огромно летище в Германия, а и в цяла Европа, са анулирани за деня. " Фрапорт " е оператор и на летищата във Варна и Бургас.

Управата на летището в Мюнхен заяви, че редовнитe пътнически и товарни полети са наранени от трудовите митинги. Сутринта в понеделник бяха анулирани и всички 147 излитащи полета от аерогарата в Хамбург, като огромна част от идващите полети също са отказани.
Какво желаят стачкуващите
Профсъюзите упорстват за по-високи заплати в бранша, които да компенсират инфлацията в страната. До момента е имало редица по-малки митинги в областта на публичните услуги в Германия, като актуалният е най-големият от десетилетия. Евронюз написа, че регистрираната годишна инфлация в страната през февруари е 8,7%.

" Ферди ", която по данни на Би Би Си съставлява към 2,5 млн. чиновници в целия обществен бранш, в това число в публичния превоз и на летищата, желае нарастване на заплатите от 10,5%. Е Фау Ге представялва към 230 000 чиновници в държавната железопътна " Дойче бан " и в автобусни компании и упорства за 12% нарастване.

Предвидени са тридневни договаряния сред синдикати и работодатели. Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер , която съставлява държавното управление в договарянията, сподели, че кабинетът ще взе участие в полемиките по " корав, само че и обективен и градивен " метод. Фейзер добави, че е уверена, че може да бъде реализирано положително решение.

Асошиейтед прес отбелязва, че трудовите стачки са постоянно събитие в Германия и нормално приключват с компромисно съглашение сред синдикатите и работодателите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР