ГЕРБ засега не показва видими електорални щети от сътрудничеството с

...
ГЕРБ засега не показва видими електорални щети от сътрудничеството с
Коментари Харесай

"Галъп": Кабинетът започва без обичайния кредит на доверие

ГЕРБ към този момент не демонстрира забележими електорални вреди от съдействието с " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) при съставянето на държавно управление и в Народното събрание, сочат данни от постоянното ежемесечно без значение проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено посредством изявление " лице в лице " с таблети в интервала 29 юни - 9 юли измежду 809 пълнолетни българи.

В партийната ранглиста сякаш проличава отваряне на " ножицата " сред първите две политически сили, а съотношението на подкрепящите всяка от двете елементи на " Продължаваме промяната - Демократична България " е 3 към 1, разясняват социолозите.
Ако изборите бяха при започване на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26.4% поддръжка, а ПП-ДБ - 21.8 на 100. " Възраждане " и Движение за права и свободи щяха да са със съвсем сходни позиции, надлежно 14.9% и 14.5%. Българска социалистическа партия остава на пето място с 9.7%. " ИТН " с 4.3%. Личи и " Български напредък " с 2%.

Агенцията прави експлицитна спогодба, че данните не са прогноза за избирателен резултат, а просто постоянен мониторинг. Това е първото проучване на " Галъп ", когато подредбата на партиите и обединенията беше същата, само че първите две политически сили бяха с съвсем изравнени позиции.



Най-новото изследване на " Галъп " демонстрира, че нежеланието за предварителни избори поддържа толерантността към държавното управление. То обаче стартира на процедура без нормалния за такива случаи заем на доверие. " Българите като че ли още се двоумят в отношението си към ексцентричната за страната власт, само че са склонни да дадат късмет на мъчно образувалото се ново държавно управление - с известно облекчение, само че без забележим екстаз ", разясняват създателите на изследването. То демонстрира, че хипотезата за оставка на държавното управление не събира необятна поддръжка - 36% от запитаните са съгласни, че кабинетът " Денков- Габриел " би трябвало да подаде оставка. Но пък и тези, които желаят кабинетът да продължи да работи са напълно малко повече - 39.1%. Една четвърт от пълнолетните жители не могат да преценяват .



Потвърждение за това са записаните от " Галъп интернешънъл болкан " настройки по знака за нови предварителни парламентарни избори - 30.1% считат, че те са нужни, само че близо една втора от запитаните са на противоположното мнение. За 23.8% е мъчно да преценяват. Очаквано, отговорите на респондентите мощно се разграничават съгласно електоралните им желания като най-остро за бърза промяна на властта се афишират последователите на " Възраждане ".



Нивото на доверие към Народното събрание след три месеца работа е едвам 15.3%, а недоверието - 77.1%. Правителството пък стартира да работи без нормалния през последните десетилетия начален заем на доверие и след месец работа регистрира 16.6% доверие измежду пълнолетните българи и 69.7% съмнение.

При персоналните рейтинги на политиците с най-хубаво съответствие недоверие/доверие е президентът Румен Радев - 38 към 42.8, въпреки политическата обстановка в последните три години да е заплашила позициите му.



С по-видими равнища на доверие сега на общия декор е и Мария Габриел, като тя евентуално употребява и " бонуса " доверие, който еврокомисарският пост носи, а доверието на премиера Николай Денков не надвишава равнищата от последните месеци на служебния министър председател Гълъб Донев. Социолозите предизвестяват, че данните не трябва да се одобряват като ранглиста, тъй като въздействие оказват равнищата на известност, продължителността на политическата кариера, спецификата на заемания пост и други фактори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР