ГЕРБ спечели парламентарните избори, но хитът на вота се оказа

...
ГЕРБ спечели парламентарните избори, но хитът на вота се оказа
Коментари Харесай

Пирова 13-ата победа на ГЕРБ, Слави взе ключа за властта

ГЕРБ завоюва парламентарните избори, само че шлагерът на вота се оказа Слави Трифонов. " ИТН " на шоумена е на път да измести Българска социалистическа партия като втора мощ и държи ключа за властта. Другите 4 партии в новото 45-то Народно заседание са Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън! " и Вътрешна македонска революционна организация.

Веднага след края на изборния ден в 20 часа социологическите организации пуснаха планирани резултати от екзит полове. Тренд подреди партиите по следния метод:

ГЕРБ-СДС - 25.0%
ИТН - 16.2%
Българска социалистическа партия за България - 15.9%
Движение за права и свободи - 9.9%
Демократична България - 9.3%
Изправи се! Мутри вън! - 5.1%
Вътрешна македонска революционна организация - 4.5%
БНО-Българско лято - 2.5%
Възраждане - 2.3%
ВОЛЯ-НФСБ - 2.0%
Атака - 1.1%
Републиканци за България - 1.0%

Бойко Борисов записа 13-ата победа, само че съвсем няма късмет за последващо свое държавно управление. От седемте партии в новия парламент единствено Вътрешна македонска революционна организация (около 5 на сто) е подготвена за съюз с ГЕРБ. Всички други се оповестиха за безапелационна съпротива, отпред с " ИТН ". Формацията на Слави Трифонов надскочи прогнозите на социолозите и се трансформира в първа опозиционна мощ. Българска социалистическа партия рискува да се смъкне до трето място, изоставайки с близо 10% от ГЕРБ. Обичайният балансьор Движение за права и свободи към този момент събира към 10 на 100, преди да се уточнят гласовете от Турция. Почти същия резултат записа и Демократична България, която направи възторг в столицата и също надскочи прогнозите. " Изправи се! Мутри вън! " на Мая Манолова получи към 5 на 100.

Далеч зад борда на 4% преграда остана спряганата за втора патерица на ГЕРБ коалиция НФСБ-Воля, която събра съвсем колкото взетата чартърен от хазартния необут Васил Божков партия " Българско лято " и " Възраждане " на националиста Костадин Костадинов.

Съставът на новия парламент дава дребни шансове за съставянето на ръководеща коалиция, обявиха множеството политолози и социолози в първите мнения след вота.

ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация са надалеч от нужното болшинство. Вариантът за държавно управление " Анти-ГЕРБ " също е сложен, тъй като никой от новите играчи в Народно събрание не желае да се коалира с Българска социалистическа партия. Компромисен сюжет е кабинет с мандата на Слави Трифонов, в който вземат участие " Изправи се. Мутри вън " и " Демократична България ", а социалистите го поддържат без да са част от властта. Най-реалистично обаче е да се стигне до предварителни избори, които да съвпаднат с президентския избор наесен.

Прогнозите за отчайващо ниска изборна интензивност през днешния ден не се оправдаха. Макар гласувалите да не стигнаха 54, 07% (3 682 151) от последните парламентарни избори през 2017 година, вотът събра

Особено впечатляващи бяха големите опашки от чакащи да гласоподават българи в чужбина. За тях бяха разкрити 465 секции в 69 страни. Най-голям беше напорът в Лондон, Германия и Испания. Интересът зад граница към вота надмина всички упования, а множеството гласове там евентуално ще отидат за опозицията.

Гаф №1 на вота у нас се оказа казусът с машините, което наложи във Велико Търново да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Проблеми с техниката имаше и на други места.

От ЦИК оповестиха, че от 9400 машини отвън строя са се оказали единствено 400.

86 тъжби и сигнали бяха подадени за нарушавания на изборния развой. Общо 44 сигнала имаше и за предизборна пропаганда. По време на изборния ден се стигна до арести на членове на СИК в град Славяново, Плевенско, за пазаруване на гласове.

За опити да се броят пари алармираха в още няколко града. В Русе цената на глас е била 30 лева, Стара Загора - 50 лева и Девня - 100 лева на глас.

Близо 15 000 гласоподаватели, сложени под карантина, нямаха опция да да гласоподават. В лечебните заведения, където имаше секции, обаче множеството пациенти пуснаха бюлетини.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР