ГЕРБ (с 24,7%) води пред коалицията Продължаваме Промяната – Демократична

...
ГЕРБ (с 24,7%) води пред коалицията Продължаваме Промяната – Демократична
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ПП-ДБ - 23,1%, редовно правителство очакват 65% от българите

ГЕРБ (с 24,7%) води пред обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (23,1%) с към 2%, демонстрира социологическо проучване на организация " Медиана ".

„ Възраждане “ (14,5%) е трета политическа мощ и данните демонстрират повишаване на капацитета им. Движение за права и свободи (13,2%) са четвърти. Българска социалистическа партия (8,6%) наподобява, че към този момент е спряла бурния отлив на симпатизанти, само че тук доста се е нараснал размерът на колебаещи се гласоподаватели – нещо нехарактерно за тази партия, означават от „ Медиана “. 

Следват " Български напредък " с 4,5% и " Левицата " - 4,3%. 

Под чертата остават " ИТН " с 3,4%.

Данните към 23 март т.г. демонстрират, че идващият парламент евентуално ще бъде образуван от седем партии/коалиции. „ Левицата! “ с 4,3% и „ Български напредък “ с 4,5% към този момент са над бариерата за влизане в Народното събрание. Има Такъв Народ също резервира шансове с 3,4%.  

Към момента 10% от гласоподавателите, които декларират, че могат да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават – това съставляват към 250 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина, показват още специалистите.

Могат да се чакат следващите „ избори с най-ниска изборна интензивност “, означават анализаторите. Данните демонстрират, че пред урните се чакат към 2,5 млн. гласоподаватели. 

65% от участниците в допитването чакат след изборите да се сформира постоянно държавно управление. Едва 7% са на мнение, че би трябвало да продължи да ръководи длъжностен кабинет.



Изследването е извършено в интервала – 17 - 22 март 2023 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР