ГЕРБ излезе със специална позиция по повод изявлението на президентството

...
ГЕРБ излезе със специална позиция по повод изявлението на президентството
Коментари Харесай

ГЕРБ отвърна: От Дондуков 2 поставят под съмнение работата на ОЛАФ и се чувстват над закона

ГЕРБ излезе със специфична позиция във връзка изказването на президентството от по-рано през днешния ден, в се споделя, че скандалната социална поръчка за доставка на стотици полицейски джипове, поради нарушавания при която Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) изиска България да върне близо 6 млн. евро на Европейски Съюз, е стартирала по време на второто държавно управление на Бойко Борисов и завършена от третото. В нея от " Дондуков 2 " още веднъж опазиха секретаря на президента - Пламен Узунов, като акцентираха, че договорката е финализирана 10 месеца, откакто той към този момент не е бил длъжностен вътрешен министър.

От президентството настояха още " за цялостното изсветляване освен на тази съмнителна доставка на коли за Министерство на вътрешните работи от държавното управление на Бойко Борисов, само че и за инспекция на изразходваните милиарди левове през последните години, в това число в случаите, когато публични поръчки не се организират въобще ".

В отговор от ръководещата партия обявиха:

" Във връзка с опитите на президентската институция да замеси държавните управления на Бойко Борисов в абсурда към поръчката на полицейски коли, която ОЛАФ проверява, сме длъжни да заявим следното:

Според известието на ОЛАФ следствието е за подготовката на процедурата по публичната поръчка и смяната на заложените в съглашението с Европейска комисия критерии за доставка на високопроходими коли. По времето на служебното държавно управление тези критерии са изменени от доставка на високопроходими коли на такива с нараснала проходимост, които в действителност не дават отговор на европейските стандарти за защита на границата и противопоставяне на миграционния напън. Промяната на тези критерии е нарушаването на условията на Споразумението с Европейска комисия, което е предмет на съответното следствие на ОЛАФ. Какви са били претекстовете за тези промени би трябвало да се откри от способените органи.

Важно е да се означи, че Министерство на вътрешните работи е нямало по какъв начин да не подпише контракта при започване на 2018 година, тъй като преди този момент поръчката е била обжалвана поредно пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд и е доказана от двата органа. Действащият български Закон за обществените поръчки не планува опция за анулация на влезнало в действие решение, доказано в това число и от българския съд.

От ГЕРБ преглеждаме устрема на президентската институция да трансферира отговорността за следствието върху някой различен като опит за разтягане на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че точно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев - Пламен Узунов към този момент е разследван и за търговия с въздействие. В същото време не сме сюрпризирани, че от " Дондуков " 2 слагат под подозрение работата и на Европейската работа за битка с измамите - OLAF, защото евентуално се усещат над закона ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР