ГЕРБ и ДПС уважиха поканата на кандидат-премиера на Продължаваме промяната

...
ГЕРБ и ДПС уважиха поканата на кандидат-премиера на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Николай Денков стана домакин на разговори за изгорени мостове

ГЕРБ и Движение за права и свободи почетоха поканата на кандидат-премиера на " Продължаваме промяната " акад. Николай Денков за диалози по четири съществени точки - влизането на България в еврозоната и Шенген, както и правенето на пакет за подкрепяне на бизнеса.

За разлика от вчерашния спонтанен председателски съвет в Народното събрание, който бе призован по самодейност на " Продължаваме промяната " за сондаж на вариантите за, в петък на формалната среща в зала " Запад " в законодателната институция, се явиха две от отсъстващите през вчерашния ден партии - Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Именно въпросните четири целта бяха обрисувани неведнъж като акценти . Сред тях не влизаше заявяваната неведнъж с последните седмици " алена линия ", поради която от Политическа партия отказваха да създадат опит за образувана на управническа формула - хартиената коалиция.
 Николай Денков спряга Асен Василев и Кирил Петков за специалисти в кабинета си
Николай Денков спряга Асен Василев и Кирил Петков за специалисти в кабинета си

Утре ще търси допирни точки с всички политически сили в Народното събрание

Единствено " Възраждане " не участваха на поканата на някогашните ръководещи.

Номинацията за министър председател на Политическа партия и Демократична България акад. Николай Денков приема наличието на партиите като знак за подготвеност да влязат в градивен диалог, с който да се осмисли съществуването на Народното събрание и да се разиска умерено и градивно опцията за един кабинет, който да има политическа поддръжка.

Четири съществени целта на възможни си проектокабинет открои Денков - обществената политика, подпомагането на бизнеса, повишение доверието в демокрацията и националните цели за влизане в Шенген и Еврозоната.

Задачите изискват съответни дейности и задачата е да се види до каква степен останалите партии припознават целите, разяснява той.

Политическа партия са отворени да чуят предложенията и сериозните мнения на партията, като концепцията е алените линии да бъдат казани. Призивът на акад. Денков е въпреки всичко да не се приказва прекомерно доста за алените линии, а по тематиките, които сплотяват партиите.
 Атанасов: Мераците за отдалечени ръководства станаха прекалено много
Атанасов: Мераците за отдалечени ръководства станаха прекалено много

Не изключва третият мандат да отиде при Движение за права и свободи

Първи взеха думата от обединението ГЕРБ/СДС. Десислава Атанасова съобщи, че диалогът за сформиране на държавно управление е доста просрочен. Това е диалог, в който се търси поддръжка, откакто са изгорени доста мостове, откакто връзката сред парламентарните групи и при връчения първи мандат, при молбата за среща с първия мандат, е тематика, която евентуално на днешния диалог не би трябвало да взема превес, изясни Атанасова.

Според нея акад. Денков влиза в ролята на кукла на конци и зад неговия тил стоят номинациите на съпредседателите на Политическа партия . Атанасова е обезпокоена, че с план на стратегия без ясни политически констатации и търсене на консенсус за състав на държавно управление, за искане за разговор за разискване на състав на Министерски съвет, без подписан формален документ от водачите на партиите, нашият диалог ще се изчерпи дотук, акцентира Атанасова.

ГЕРБ няма да поддържа номинацията за министър председател на Политическа партия и Демократична България акад. Николай Денков, като му пожела триумф в намирането на съидейници.

Втори взеха думата от Българска социалистическа партия. Георги Свиленски вижда в срещата към момента диалози за образуване на болшинство, а договаряния за държавно управление. За тематиките, които Денков открои социалистите ще го поддържат, само че няма да правят отстъпка от измененията в Изборния кодекс за хартиената бюлетина. България би трябвало да има държавно управление и партиите носят отговорност за това, акцентира тезата си Свиленски и настоя да се откри виновникът, в случай че въпреки всичко не се сформира кабинет.

" Разделителните линии да минат на назад във времето и да се работи за ползите и бъдещето на България ", отсече Свиленски, като от Българска социалистическа партия отхвърлиха към сегашния миг да разясняват персоналния състав на Министерски съвет. Българска социалистическа партия обаче останали неприятно сюрпризирани от позицията на Политическа партия по една обществена мярка - за младежите със фамилии. Доста по-внимателно би трябвало да подхождаме към това, което обещаваме, прикани той.
 ГЕРБ няма да поддържа Денков за министър председател на девиантно държание
ГЕРБ няма да поддържа Денков за министър председател на девиантно държание

Десислава Атанасова изтегли модел " НДСВ-Борисов-Радев-Петков "

Третата партия, която взе думата бе Движение за права и свободи, а водачът ѝ Мустафа Карадайъ не пропусна да изрази тезата си, че акад. Денков е претендент за министър председател на човек, за който Конституционният съд се е оповестил, че двойното му поданство е противоконституционно. Освен това Карадайъ се заяде и с депутата от Политическа партия и някогашен министър на вътрешните работи Бойко Рашков и с неговото кадруване, от което най-ощетени били точно Движение за права и свободи. Според него партийно-политическия популизъм за промени в правосъдната власт би трябвало да кореспондират с дейностите. Карадайъ дефинира концепциите на Политическа партия като доста положителни и ги съпостави със същите хрумвания на проектокабинета " Габровски ". Със същите хрумвания казвате дали да подкрепим политики и да предложим партиен кабинет. На реципрочното вие съгласни ли сте, обърна се Карадайъ към Политическа партия.

" Намеренията са положителни, само че би трябвало и оценка от ваша страна, с цел да забележим до каква степен желанията са ви добре ", акцентира водачът на Движение за права и свободи. България има потребност от смяна, само че не и от противозаконен реваншизъм и прищевки . Борбата има потребност от смяна на смяната, която вие нарекохте като смяна и заведохте в по-лоша посока страната, посочи Карадайъ.

Промяната е към смяна от неприятно към по-лошо, отсече той и пожела триумф на акад. Денков в съставянето на държавно управление.
 За Българска социалистическа партия вратата за държавно управление с втория мандат не е затворена
За Българска социалистическа партия вратата за държавно управление с втория мандат не е затворена

Социалистите обаче няма да дадат обратно по отношение на измененията в Изборния кодекс

В този миг Христо Иванов от " Демократична България " се намеси с предизвестието, че с провокации няма да се сформира държавно управление . Демократична България виждат сериозен опит за сформиране на държавно управление с втория мандат и приканиха и останалите партии да го припознаят. От групировката са съгласни с по този начин препоръчаните цели и считат, че е добре да се посочи крайният артикул на този развой.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев съобщи, че диалогът за сформиране на държавно управление е просрочен, само че въпреки и късно, е значимо, че диалогът е почнал. Червените линии би трябвало да бъдат оставени на назад във времето, настоя Янев.

Акад. Денков увери партиите, че Политическа партия и Демократична България са отворени за всевъзможни диалози, тъй че да могат да добавят листата и да го конкретизират с каквото е належащо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР