ГЕРБ и ДПС обвиняватАсен Василев за виновник за дупката във

...
ГЕРБ и ДПС обвиняватАсен Василев за виновник за дупката във
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС винят Асен Василев за дупката във фонда за енергийна сигурност

ГЕРБ и Движение за права и свободи обвиняватАсен Василев за провинен за дупката във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", на който се разчита да финансира прехода от контролирани към свободни цени на тока за бита. Това е поредна офанзива против финансовия министър в хода на договарянията за ротация в кабинета, съобщи Sega.bg.

Бойко Борисов и Делян Пеевски, дружно с Делян Добрев и Станислав Анастасов внесоха в Народното събрание план на решение, с което да се задължи финансовияминистър до 31 март да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг във фонда. Какви да са тези дейности и за какъв недостигстава въпрос - не се показва в плана на решение, а то незабавно е планувано да бъде гласувано от Народното събрание в петък.

В претекстовете към решението Борисов и Пеевскиобясняват, че в последните три години министърът на финансите е " обезкървил " държавната енергетика като е " източил " над 3.5 милиарда лева от БЕХ и 847 млн. лева от ФСЕС посредством програмиза подкрепяне на битови и небитови консуматори. Четиримата вносители очевидно не са участвали на съвещанията на Народното събрание или са ги " проспали ", тъй като всички решения за подкрепяне на жителите и бизнеса поради скока на цените на ток, газ и нефт минаваха със глобата и на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Финансовиятминистър би трябвало незабавно да покрие с пари от държавния бюджет дупката във фонда,за да не се постанова покачване на цените на тока за семействата, гласоподаваха съвсем единомислещо (без ПП-ДБ) депутатите на енергийнакомисия късно всряда.

" Финансовите министри в последните 3 години, главно Асен Василев, тъй като множеството време е бил той, взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега желаеме да върнат един. Ако върнат този милиард, няма да има нарастване на цената с 22% ", сподели шефът на комисията Делян Добрев.

Само преди седмица на кръгла маса с всички участници на електроенергийния пазар Добрев изясни, че за недостига на фонда, който се случва за първи път тази година, има справедливи аргументи. " Никой не е очаквал ценатана електрическата енергия да падне толкоз доста, а това се отразява на постъплениятавъв фонда от 5%-ната такса от приходите на енергийните сдружения. Освен това има срив и в цените на въглеродните квоти ", сподели тогава Добрев.

По време на съвещанието на енергийната комисия ръководителят на ФСЕС Диан Червенкондев посочи, че до 1 юли, когато ще започва частичната либерализация на цените на тока за бита, дефицитът ще бъде 700 млн. лева

От своя страна енергийният министър Румен Радев уточни, че няма потребност Народното събрание да излиза с сходни решения. Финансовото и енергийното министерство към този момент са изготвили стратегия и тяпредвижда 450 милиона лв. от държавния бюджет да бъдат отпуснати от държавното управление за ФСЕС до края на тази седмица.

" Нямам каквито и да е аргументи да смятам, че ще бъде затруднена работата - един път, на фонда, само че и по веригата нататък на разплащания към НЕК и двете централиАES и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и, надлежно към мини " Марица – изток ", увери енергийният министър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР