ГЕРБ два пъти е водила сложни преговори за правителство, но

...
ГЕРБ два пъти е водила сложни преговори за правителство, но
Коментари Харесай

Ако си евроатлантик, докажи го. Как ДПС стана партньор на ГЕРБ

ГЕРБ два пъти е водила комплицирани договаряния за държавно управление, само че те приключват друго – сполучливо през 2014 и несполучливо през 2024. Има една аналогия сред тогава и в този момент – от името на партията договарят дами. Има и разлика – през 2014 Движение за права и свободи не става сътрудник на ГЕРБ, само че през днешния ден към този момент ги назовават партии близнаци.

Зад Движение за права и свободи стоят стотици хиляди гласоподаватели, само че пред тях е и едно обвързване – да се съобразят с разпоредбите на възпитание, които са годни за всички останали. Такава теза разви в „ Студио България “ на Свободна Европа Румяна Бъчварова – вицепремиер и министър на вътрешните работи във второто държавно управление на ГЕРБ.

Бъчварова беше и една от трите дами, които преди 10 години преговаряха от името на ГЕРБ за сформиране на съдружно държавно управление. Това стана след година на многолюдни митинги против назначението на Делян Пеевски от Движение за права и свободи за началник на ДАНС.

„ Тогава бяхме облекчени от подтекста “, сподели Бъчварова пред Генка Шикерова . „ Казахме [на ДПС] още на първия кръг на договарянията, че поради отношението на обществото ние няма по какъв начин с тях дружно да управляваме “, добави тя.

Бъчварова си спомня, че тази позиция е пристигнала макар обстоятелството, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са имали доста допирни точки в политиката – най-много по въпросите на финансите и стопанската система.
Най-важното от интервюто„ Не можеш просто да кажеш „ аз съм евроатлантик “. " Лозунгите, които издигаш, би трябвало да бъдат доказвани ". " Отношението към [ДПС] би трябвало да е като към всички останали партии, да се показват техните неточности, в случай че има непозволено държание, то да бъде глобено ". " Мисля, че Борисов и в този момент работи по тази метод – сортира дами [за преговорния екип], с цел да бъдат по-сговорчиви ".„ [По време на преговорите] ГЕРБ не можеше повече да удържа желанието си [да има лидерски функции]. И се опита да си върне позицията на първа мощ, което се оказа разрушително “.

„ Тогава [през 2014 г.] Делян Пеевски го нямаше, не участваше. По-активни бяха Йордан Цонев [от ДПС] и някои други “, сподели тя.

Думите на Бъчварова идват след две десетилетия наличие на предприемача Делян Пеевски в българската политика. До лятото на 2023 година той не се появява на обществени места, не върви на работа в Народното събрание, където е народен представител, не взима отношение по политически въпроси и се свързва със сенчестия бизнес и поддържане на медии с погрешни и злепоставящи съперниците му изявления.

През 2021 година той беше за корупция по световния закон „ Магнитски “ и е коментирал това единствено един път – с изречението, че това са персонални въпроси. От август 2023 Пеевски се афишира за евроатлантик и играе ролята на представител на ръководството на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„ Не можеш просто да кажеш „ аз съм евроатлантик “, сподели Румяна Бъчварова. „ Ако си евроатлантик, би трябвало да кажеш каква ти е позицията по глобите „ Магнитски “ , които идват от нашия главен евроатлантически сътрудник, дали ги приемаш и по какъв начин ги оценяваш. И по този начин да докажеш какъв евроатлантик си “, добави тя.

Запитана за отношението на ГЕРБ към Движение за права и свободи Бъчварова сподели, че в една народна власт партиите са длъжни да се преценяват с групировка, зад която стоят стотици хиляди гласоподаватели. После добави: „ Но това значи, че и отношението към [ДПС] би трябвало да е като към всички останали партии, да се показват техните неточности, в случай че има непозволено държание, то да бъде глобено. И лозунгите, които издигат, да бъдат доказвани “.

Според нея демократичният метод изисква от една страна всички да се съобразят с огромното посланичество, „ само че въпреки това те [ДПС] да се съобразят с разпоредбите, които се ползват към всички останали.
Бойко Борисов и дамите от ГЕРБ
През 2014 година ГЕРБ излъчва три дами, които водят договаряния за сформиране на съдружно държавно управление. Това са Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова. В момента и трите не са в дейната политика.

Десет години по-късно, през март 2024, договарянията се водят от други четири дами от ГЕРБ, включително и от Мария Габриел , която поради присъединяване във допустимо държавно управление е изоставила поста си на еврокомисар.

„ [Бойко Борисов] счита, че дамите могат да свършат работа добре, когато би трябвало да се свърши някаква работа. Но когато би трябвало да има борба, той си я води самичък “, сподели Румяна Бъчварова в „ Студио България “.

Тя съпостави обстановката оттогава и в този момент по няколко вероятни линии. Една от тях е присъединяване на водача на ГЕРБ Бойко Борисов – през 2014 той не се е месил, сподели тя. „ Но в този момент явно той [е бил] по-ангажиран “. Бъчварова добави, че не е могла да разбере дали през 2024 година ГЕРБ е желала да стигне до сформиране на взаимно държавно управление „ или да реализира позиции в договарянията и надлежно в държавното управление ". Тя сподели, че не знае дали тактиката на ГЕРБ в взаимното ръководство с ПП-ДБ е зависила от Бойко Борисов или от него дружно с Пеевски.
ПП-ДБ, ГЕРБ, ротацията
Бъчварова сподели, че в договарянията за ротация с ПП-ДБ е имало борба за доминация. „ В този формат ГЕРБ не можеше повече да удържа желанието си [да има лидерски функции]. И се опита в тези договаряния да си върне позицията на първа мощ, което се оказа разрушително “.

„ [ГЕРБ] упрекват сътрудниците си [от ПП-ДБ] в това, че желаят цялата власт, само че аз мисля, че не е по този начин “, сподели още Бъчварова. И добави: „ ПП-ДБ по-скоро се опитваха да запазят някакви позиции [в управлението], а ГЕРБ се опитваше да завоюва нови позиции “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР