Георги Свиленски: С всички средства ще се борим тази концесия

...
Георги Свиленски: С всички средства ще се борим тази концесия
Коментари Харесай

БСП: Правителството, на тайно заседание, дава летище „София“ на концесия на турска фирма

Георги Свиленски: С всички средства ще се борим тази концесия да не започва

„ Вчера, на закрито съвещание, като изключителна точка, държавното управление взе решение за повторно да даде старт на концесията на Летище „ София “. Това съобщи пред медии в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски. По думите му нито един български жител, с изключение на чиновниците в Министерство на превоза и тези, които са подготвили процедурата, не знаят нейните параметри и условия. „ Всички ще бъдем сюрпризирани, когато тази процедура бъде оповестена. ПГ на " Българска социалистическа партия за България " е поредна през всички години, когато това държавно управление и предходното, се пробват да отдадат най-печелившото българско държавно сдружение на концесия “, изясни той. По думите му също така, летището ни е обект и на национална сигурност и не може да бъде отдадено на концесия по този мрачен и непрогледен метод. „ Ние няма да позволим това да се случи и с всички парламентарни средства ще се борим тази концесия да не започва “, разяснява той. Свиленски сподели, че по време на разискване на бюджета, левицата е декларирала, че преди пускане на процедурата, тя би трябвало да се разиска в Народното събрание. „ Има депутати с национално отговорно отношение и няма по какъв начин това решение да бъде взето без знанието на българския парламент- на какви цени, при какви условия, за какъв брой години, против какви такси ще се даде на концесия Летище „ София “, сподели още той.

Георги Свиленски посочи, че левицата ще внесе искане за неотложно даване на изискванията за концесията на българския парламент и на медиите; ще внесе план за решение за прекъсване на решението на Министерски съвет за пускане на процедурата за концесия. Той напомни, че при първото пускане на такава процедура е имало подозрения за отдаването на Летище „ София “ на турска компания. „ Продължаваме да бъдем обезпокоени за това, че процедурата е непрозрачна “, изясни Свиленски. Той разкри, че на летището са почнали съкращения на служащи и въвеждане на условията на бъдещия концесионер съгласно предварителните условия, с цел да може, когато му бъде предоставено сдружението, да няма опълчване от страна на служащите. „ Ние ще застанем зад всеки един служащ, който бъде безпричинно скъсен, уволнен или изпъден от летището “, сподели той.

Свиленски напомни, че тази концесия е била обвързана със положението на БДЖ. „ Вчера изтече срокът, в който трябваше БДЖ да се разплати с облигационерите. От през днешния ден постройката на ул. „ Иван Вазов “ може да бъде продадена и изпълнителният шеф на сдружението да работи на тротоара. Освен това, 1200 вагона също са запорирани и също могат да бъдат продадени “, съобщи той. Социалистът се притеснява, че ще се осъществен страховете, че две от най-големите сдружения ще бъдат загубени- едното концесионирано, а другото- унищожено. „ Алармираме министърът на превоза да влезе в връзка с министъра на финансите и да уредят финансовото положение на БДЖ “, прикани Георги Свиленски.

Драгомир Стойнев: Кое постанова концесията на Летище „ София “?

„ Кое постанова концесията на Летище „ София “. Това дружество е печелившо и де факто заплаща дивиденти и парите остават тук в България “- попита зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев. По думите му всичко това е издигнато с парите на българските данъкоплатци и в този момент някой желае да го открадне от тях и да го даде на съответна непозната компания.

Стойнев акцентира, че евентуално тези бомби са били оставени настрани до края на председателството и това е едвам първата, която стартира да гърми и чакаме още няколко. „ Не става въпрос даже и за самите критерии. Концесия не би трябвало да има “, безапелационен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР