Геополитическият тил на Калининградския ексклавНа 14 септември се проведоха преговори

...
Геополитическият тил на Калининградския ексклавНа 14 септември се проведоха преговори
Коментари Харесай

Беларус и сигурността на Калининград

Геополитическият гръб на Калининградския ексклав

На 14 септември се организираха договаряния сред ръководителите на беларуските и калининградските железници. Ръководителите на ведомствата се договориха да усилят взаимния пътнически и товарен трафик, да си сътрудничат в региона на насърчаването на автомобилния трафик от Беларус и „ континентална “ Русия към Калининградска област и назад в изискванията на глобите на груповия Запад, да си сътрудничат в региона на обезпечаването на транспортна сигурност.

Беше маркирано обаче, че съдействието е било негативно наранено от рестриктивните мерки, наложени от Литва, по-специално върху броя на пътническите влакове и транспортираните от тях пасажери.

В същото време взаимоотношението на Беларус с Калининградска област на Руската федерация не се лимитира до превоз и пренос. Всъщност Беларус е геополитически гръб за съветския ексклав, от надеждността на който значително зависи сигурността на този огромен район.

Това става изключително значимо през днешния ден, в подтекста на рецесията в връзките сред Русия и груповия Запад. Калининград може да стане идната точка на високо напрежение при положение на по-нататъшно изостряне на интернационалната конюнктура.

Ексклавите, изолирани от главната територия на своята страна и заобиколени от всички страни от други страни, постоянно са уязвими. Геополитическият предходник на съветската Калининградска област, Източна Прусия, също беше ексклав, а казусът с така наречен Данцигски кулоар даде мотив на Хитлер да стартира експанзия против Полша.

Конфликтът в Нагорни Карабах избухна заради обстоятелството, че етнически арменският анклав като цяло се намира на територията на Азербайджан. Постоянното напрежение на границата сред Киргизстан и Узбекистан се дължи на етническото разделяне и съществуването на дребни анклави (узбекски в Киргизстан и обратно) в граничната зона. Примерите не престават.

Калининградска област беше ексклав през цялото време на своето битие, след резултатите от Втората международна война някогашната Източна Прусия беше разграничена на две елементи: южната част беше включена в Полша, а северната част стана част от РСФСР. Въпреки това до 1991 година това е вътрешен ексклав, чието битие наподобява не съставлява проблем. Всъщност по този начин си и беше. Всичко се промени с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, когато Калининградска област беше отрязана от Руската федерация от териториите на Литва и Беларус, провъзгласени за самостоятелни страни.

Основният проблем по отношение на Калининград беше обезпечаването на пренос през територията на Литва, която през цялото време зае недвусмислено антируска позиция, усложнена от евроатлантическите желания на литовските водачи.

След влизането на Полша и Литва в Европейски Съюз и НАТО Калининградска област се оказа обградена от непознат геополитически блок.

Въпреки това, дълго време към Калининград беше допустимо да се поддържа неустойчив компромис, осигуряващ повече или по-малко свободен пренос на хора и артикули през територията на Литва. Въпреки това беше явно, че ексклавният статут на Калининград беше ахилесовата пета на Руската федерация, отваряйки голям брой благоприятни условия за изнудване от страна на директните страни.

Литва се опита да се възползва от това през лятото на 2022 година, като наложи ограничавания върху транспорта на съветски артикули под предлог, че съблюдава европейските наказания. И макар че след това обстановката беше върната обратно, беше основан рисков казус.

В това отношение смисъла на Беларус за калининградския въпрос мъчно може да бъде надценено. Въпреки справедливите недоволства за бавността и неефективността на беларуско-руската интеграция, както и от време на време двусмисленото държание на Минск като съдружник на Москва, в тази ситуация с Калининград съюзният статут на Беларус в никакъв случай не се е провалял.

Освен това от време на време се не помни, че казусът с преноса през Калининград е проблем с преноса освен през Литва, само че и през Беларус, защото транспортът на калининградски товари през Беларус не се разграничава доста от вътрешния съветски. Благодарение на това директното разстояние през " враждебната " (литовска) територия е малко над 200 км. Ако и Беларус заеме враждебна позиция към Русия, дължината на директния маршрут ще се усили до съвсем 1000 километра.

От военно-политическа позиция беларуската войска и единната руско-беларуска система за Противовъздушна отбрана също основават благонадежден гръб на Калининград. Тази геополитическа настройка нервира Запада, където възприемат Калининградска област като боен пост на Русия в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Близостта на Калининградска област до границите на Беларус, съгласно западните стратези, съставлява сериозна опасност за източния фланг на НАТО при положение на военна борба с Русия. Разстоянието от Беларус до Калининградска област по шосе е малко повече от 200 км, а по права линия още по-малко.

Това основава тясна бариера сред балтийските страни и Полша, която при положение на боен спор може елементарно да бъде пресечена посредством контраудари от територията на Беларус и Калининградска област (Сувалкския коридор). Когато през 2017 година на територията на Беларус бяха извършени взаимни учения „ Запад “ с Русия, в европейските столици се подвигна шум; ученията се поясняват като директна опасност за „ коридора “.

Съществуването на „ беларуския балкон “ като стратегически плацдарм на Руската федерация се пояснява от Запада като опасност за целия източен фланг на НАТО. Следователно разцепването на беларуско-руския съюз и установяването на антируски режим в Минск остава дълготрайна задача за Запада.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР